Sebuah asteroid sebesar bangunan akan melintas dekat dengan Bumi pada hari Sabtu hari ini. Asteroid itu, yang dinamakan 2023 DZ2, dianggarkan berdiameter antara 44 dan 99 meter, dan bergerak pada kelajuan 28,044 kilometer sejam.

Asteroid itu akan berada kira-kira 173,000 kilometer dari Bumi, laporan media antarabangsa. Jarak ini memang lebih dekat daripada Bulan, tetapi ia tidak berbahaya untuk Bumi.

Baca Juga:

Oleh kerana jaraknya yang agak dekat, teleskop astronomi yang bersaiz melebihi 15 cm dapat melihat cahaya objek ini apabila ia melalui dekat dengan Bumi, terutamanya daripada pemerhati di hemisfera utara Bumi. Jarak terpendek akan berlaku pada pukul 3 pagi pada hari Ahad.

Asteroid ini pertama kali ditemui oleh ahli astronomi di Balai Cerap La Palma di Kepulauan Canary, Sepanyol, pada Februari 2023.

Kerana ia melintasi orbit Bumi, asteroid ini dikenali sebagai asteroid kelas Apollo. Walaupun asal usul asteroid 2023 DZ2 tidak diketahui, kebanyakan asteroid berhampiran Bumi berasal dari asteroid antara Marikh dan Musytari yang terlontar akibat interaksi graviti Musytari.