Bulan puasa adalah bulan di mana bazar Ramadan tumbuh bak cendawan selepas hujan. Tidak hanya di Malaysia, bazar Ramadan ini juga sudah menjadi sebahagian daripada budaya di Singapura.

Geylang Serai sering dikenali sebagai bazar besar atau utama di Singapura, terdapat beberapa bazar berskala lebih kecil yang diadakan di kawasan kejiranan yang berbeza.

Baca Juga:

Bagaimanapun, apa yang kurang enaknya, di Singapura kini sedang kecoh dengan bazar ramadan yang menjual barang dagangan yang haram untuk di makan oleh umat Islam, iaitu daging babi.

Menurut laporan Cocunut Singapura, di bazar Ramadan, pengunjung biasanya datang untuk membeli juadah makanan yang diketahui umum adalah halal.

Bagaimanapun, di Bazar Raya Utara di Marsiling, baru-baru ini difahamkan terdapat gerai menjual daging babi di bazar tersebut.

Dalam catatan di halaman rasmi kejiranan, jawatankuasa itu menulis, “Pejabat Kawasan Pilihan Raya Marsiling mendapati hujung minggu lalu terdapat ketidakpatuhan di Bazar Raya Utara kami di mana gerai menjual daging babi termasuk dalam kalangan penjual.”

“Penganjur telah berhubung dengan pengendali dan telah mengambil langkah pembetulan segera untuk menghentikan penjualan daging babi.”

Kenyataan itu diakhiri dengan, “Akhir sekali, kami ingin memberi jaminan kepada semua penduduk dan pengunjung bahawa kami akan melakukan yang terbaik untuk menyediakan pengalaman Ramadan yang terbaik, ini termasuk persembahan pada hujung minggu dan juga juadah halal untuk umat Islam.”

Kenyataan itu tidak mendapat sambutan orang ramai, malah dikecam oleh orang ramai.

Sebahagian netizen merasakan bahawa jawatankuasa kurang sensitiviti terhadap umat Islam memandangkan ia diperkenalkan sebagai bazar Ramadan.

Bagaimanapun, kebanyakan netizen menggesa agar bazar itu tidak dijenamakan sebagai bazar ramadan, tetapi sebagai ‘pasar malam’ untuk memberi peluang kepada gerai-gerai yang lain untuk masuk berniaga.