Sebut sahaja tentang sukan permotoran atau dikenali sebagai Go Kart pasti orang ramai berfikiran lelaki sahaja yang menyertai sukan tersebut, tetapi sukan pemotoran dinikmati oleh semua orang tidak kira umur atau jantina.

Morac Go Kart Track 1 Utama dan Leona Chin bekerjasama untuk menganjurkan Piala Wanita SODI The Pink Stuff untuk menggalakkan dan memotivasikan lebih ramai wanita menyertai sukan permotoran. Pertandingan istimewa ini adalah yang pertama seumpamanya di mana ia terbuka secara eksklusif untuk wanita bersaing dan menzahirkan potensi terpendam mereka.

Artikel Berkaitan:

Acara tersebut berlangsung di Trek Morac Go Kart di 1 Utama dengan sokongan Persatuan Sukan Permotoran Malaysia. Kejohanan ini menampilkan tiga pusingan pertandingan, dengan pusingan pertama dan kedua berlangsung pada Oktober dan November dan pusingan akhir pada 17 Disember lalu.

Pertandingan ini terbuka kepada orang ramai untuk mendaftar dan sebanyak empat kategori telah diperkenalkan untuk bersaing. Karter yang berpengalaman akan bersaing dalam kategori Pakar, manakala pemain baru akan bertarung antara satu sama lain dalam kelas Novis. Kategori khas turut diperkenalkan bagi ahli media, dan kategori Selebriti realme dikhaskan untuk KOL dan Influencer.

Pada pusingan akhir kejohanan diadakan pada 17 Disember lalu, telah mendapat sambutan yang menggalakkan di mana seramai 50 peserta telah mendaftar untuk acara tersebut. Mereka diberi masa 10 minit untuk berlatih dan membiasakan diri dengan trek, sebelum menuju ke sesi kelayakan selama 5 minit.

Sementara itu, Nurul Auni Nasharuddin memenangi kategori Pakar dalam perlumbaan 30 pusingan, menamatkan perlumbaan di hadapan Yin Yi Loke dan Faith Chiew. Manakala, bagi kategori Novis pula, Dayang Suria Ismail memenangi tempat pertama. Wynter Lim menamatkan perlumbaan di tempat kedua, diikuti oleh Ethira di tempat ketiga.

Selepas menjadualkan mata Kejohanan dalam Kumpulan Pakar, Nurul Auni Nasharuddin memenangi mata kejuaraan dengan jumlah maksimum 60 mata. Manakala naib juara 1 dimenangi oleh Dr Latun dan naib juara 2 ialah Faith Chiew. Bagi Kejohanan kategori Novis, dimenangi oleh Dayang Suria Ismail. Manakala naib juara 1 dimenangi oleh Wynter Lim dan naib juara 2 dimenangi oleh Najwa Binti Soib.

Bagi kategori selebriti realme, dimenangi oleh Mira Rizam dan menewaskan DJ Jeana hingga ke garisan penamat. Alana Dunsmore menduduki tempat ketiga iaitu mendapat tempat terakhir di podium.

Nur Atiqah, anggota media, mendahului bendera berkotak-kotak, diikuti Qutreen Nada di tempat kedua dan Siti Balqis di tempat ketiga.

Manakala, dalam kalangan ahli Media, Nur Atiqah mendahului bendera penamat iait mendapat trmpat pertama, diikuti Qutreen Nada di tempat kedua dan Siti Balqis di tempat ketiga.

Selain daripada aksi karting dalam kehidupan sebenar, perlumbaan itu juga pergi ke dunia maya di mana Raceroom Simulators membawa dua unit simulator ke acara tersebut. Peserta dan pelawat merasai eSports melalui simulator perlumbaan, dan ada juga yang pergi dengan trofi ketika cabaran serangan masa mini diadakan semasa acara itu. Dimenangi oleh Loke Yin Yi, Nurul Auni Nasharuddin, Adele Lew.

Selain itu, acara berkenaan juga mempunyai dua Raceroom Simulators bagi peserta dan pelawat merasai eSports, malah segelintir membawa trofi yang dimenangi oleh Loke Yin Yi, Nurul Auni Nasharuddin, Adele Lew.

“Saya sangat gembira melihat semangat dan tahap persaingan yang ditunjukkan oleh para peserta, dan saya berharap saya dapat memberi inspirasi kepada lebih ramai wanita untuk keluar dan mencuba sukan permotoran!” kata Leona.