Sekiranya anda pernah ke Pasar Borong Selayang pastinya anda cukup tahu di mana kawasan tersebut seolah menjadi tempat selesa untuk warga Rohingnya berniaga.

Apa yang menjadi isu di kalangan orang ramai adalah pihak berkuasa yang didakwa seolah cepat ambil tindakan buat warga Malaysia namun tidak bagi warga Rohingnya yang berniaga tanpa lesen. Masalah yang berlaku telah mendesak seorang individu yang tampil untuk menyuarakan isu yang melanda sekaligus tular di media sosial.

Baca Juga:

Isu hangat yang disuarakan secara tidak langsung berjaya mendapat sokongan orang ramai yang sudah berang dengan tindakan warga Rohingnya ini yang didakwa seolah tidak menghiraukan soal kebersihan setempat.

Terbaharu, berikutan aduan dan rungutan daripada orang ramai, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bersama Majlis Perbandaran Selayang (MPS) tampil menjalankan dengan menyita barang niaga warga Rohingnya yang didapati berniaga tanpa lesen.

Sumber: facebook DBKL
Sumber: facebook DBKL
Sumber: facebook DBKL

Proses menyita barang niaga warga Rohingnya yang dikongsikan di Facebook ini telah meraih pelbagai respon positif di kalangan netizen tempat. Malah, terdapat netizen yang menyarankan agar serbuan yang dibuat ini dijalankan secara kerap bagi menangi isu warga Rohingnya yang berniaga tanpa lesen di kawasan ini.