Seorang guru di Johor didakwa menampar, menumbuk, dan juga mencekik empat pelajarnya kerana tidak berpuas hati apabila kelakuan beliau menghisap rokok di dalam bilik stor sekolah diketahui, lapor Kosmo!

Selain memukul, dia juga telah dituduh menggunakan bahasa yang kasar sambil memarahi pelajar lain.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Ketua Polis Daerah Pontian, Superintendan Mohammad Shofee Tayib, mengesahkan bahawa ibu bapa pelajar terbabit telah membuat laporan di Balai Polis Ayer Baloi berikutan kejadian itu.

Siasatan awal mendedahkan bahawa apabila pulang ke rumah, pelajar terbabit difahamkan menangis dan trauma dengan apa yang terjadi dan mengadu kepada keluarga masing-masing.

Seorang pelajar dilaporkan mengalami kecederaan di bahagian atas badan dan kening kiri.

Semasa disoal siasat polis, guru tersebut mengaku berang apabila kelakuannya menghisap rokok di dalam bilik stor sekolah telah diperhati oleh pelajar tersebut.

Walaupun terdapat pengakuan daripada guru tersebut, tiada tangkapan dibuat kerana penguatkuasaan undang-undang menunggu arahan daripada Pejabat Timbalan Pendakwa Raya (DPP) untuk meneruskan kes itu.

Sementara itu, pelajar terbabit telah dikeluarkan notis Pol 59 untuk pemeriksaan kesihatan lanjut di Hospital Pontian.

Insiden itu telah menimbulkan kecaman meluas daripada masyarakat tempatan dan pihak berkuasa pendidikan.

Kebimbangan terhadap keselamatan dan kesejahteraan pelajar di institusi pendidikan telah mendorong seruan untuk langkah yang lebih ketat untuk melindungi daripada kejadian keganasan seperti ini berulang lagi.