Sabah merupakan antara destinasi pilihan ramai pelancong dalam dan luar negara. Bukan sahaja anda akan dihadiahkan dengan pemandangan yang memukau mata tetapi anda juga dapat melihat budaya masyarakat di Sabah.

Terdapat pelbagai destinasi menarik yang anda boleh kunjungi di Sabah, tetapi ada satu destinasi yang ramai tidak tahu iaitu Gua Gomantong. Menariknya, Gua Gomantong ini dikenali sebagai gua lipas kerana terdapat pelbagai spesis lipas boleh ditemui dalam gua tersebut.

2-31

3-16

5-4

Untuk pengetahuan anda, Gua Gomantong ini terletak di Sandakan, Sabah dan akan memberikan anda satu pengalaman berbeza apabila berkunjung ke sini. Andai kata anda takut dengan serangga tersebut, inilah saatnya untuk anda mengatasi masalah anda dengan menerokai gua ini.

Difahamkan gua ini merupakan lokasi lipas paling banyak di dunia dan bukan hanya ada lipas tetapi terdapat kelawar, kumbang, tikus, pepijat dan ular di dalam gua.

Malah, gua itu diiktiraf sebagai Pengurusan Gua Sarang Burung Terbaik Di Dunia oleh Tabung Hidupan Liar Sedunia (WWF). Adakah anda akan berkunjung ke Gua Gomantong ini dan rasai sendiri pengalaman luar biasa ini?

Anda yang ingin ke Sabah tetapi tidak tahu ingin ke mana, anda mungkin boleh ke destinasi pilihan kami dan anda boleh baca pada pautan di bawah ini.

Lokasi Pelancongan Hebat Yang Anda Boleh Lawati Jika Berada Di Sabah

6 Tempat Makan Yang Anda Perlu Cuba Jika Bercuti Di Sabah

13 Tempat Best Mesti Diterjah Jika Anda Travel Ke Sabah

Sumber