Sering kali orang ramai diingatkan agar berhati-hati di jalan raya agar dapat mengelakkan pemandu, penumpang dan juga pengguna jalan raya yang lain terlibat dalam kemalangan.

Dalam pada itu, insiden yang berlaku pada kali ini sedikit berbeza menerusi perkongsian TikTok @nasrilrasuli77 di mana pemandu Proton Wira ini dirakam telah mencabut stereng quick release sewaktu memandu di lebuh raya.

Rakaman yang dibuat untuk tujuan bergurau ini nampaknya telah memakan diri apabila stereng ini dilihat gagal dipasang semula sekaligus membuatkan Proton Wira ini gagal dikawal dan terbabas.

https://www.tiktok.com/@nasrilrasuli77/video/7081496617097907482?_r=1&_t=8RAyikbFK6c&social_sharing=v3

Dalam pada itu, para netizen nampaknya lega melihatkan kepada pemandu dan penumpang yang masih lagi dapat tergelak-gelak terhadap insiden berlaku. Malah rakaman kereta terbabas di tepi lebuh raya ini turut dikongsikan bersama para netizen.

@kecik7306

Reply to @lulzsec29 ni la kejadian nya hahaha

♬ Cinta Sampai Mati – Raffa Affar

Respon yang diberikan netizen terhadap kemalangan yang berlaku nyata berbeza dengan kes kemalangan yang lain di mana para netizen rata-ratanya terhibur serta melabelkan insiden yang berlaku sebagai gurauan yang membawa padah.

Sumber: TikTok NasrilRasuli77
Sumber: TikTok NasrilRasuli77
Sumber: TikTok NasrilRasuli77

Insiden yang berlaku diharap menjadi contoh kepada orang ramai khususnya pengguna jalan raya agar situasi yang sama tidak lagi berulang. Tidak kurang juga yang menyarankan agar membuka atau mencabut stereng sewaktu kereta tidak bergerak sahaja.

Tular sebelum ini seorang pemilik Myvi guna ‘steering potong’, seorang pakar automotif sebab kenapa ianya bahaya untuk digunakan pada kereta harian.

Pakar Jelaskan Kenapa Reka Bentuk ‘Steering’ Seperti Ini Bahaya Untuk Kereta Kegunaan Harian

Pandu Kereta Pelanggan Sehingga Enjin Rosak, Tindakan Bengkel Ini Undang Kemarahan Pemilik Preve

Netizen Sedih Lihat Keadaan Perodua Axia Diubah Suai Hingga Hilang Seni ‘Stance’