Pemain industri meramalkan harga makanan dijangka meningkat pada suku ketiga 2023 berikutan kebergantungan Malaysia pada bahan import dan kelemahan ringgit berbanding dolar AS, lapor Malay Mail.

Presiden Dewan Perniagaan dan Industri India Kuala Lumpur dan Selangor Nivas Ragavan berkata ahlinya mengalami peningkatan 20 peratus dalam kos pengeluaran dan operasi sejak Januari, lapor Mingguan Malaysia hari ini.

Artikel Berkaitan:

“Kesannya harga produk di peringkat pengguna juga akan meningkat dan saya meramalkan pada suku ketiga ini, harga barangan pengguna akan meningkat sekurang-kurangnya 20 peratus. Jika sebelum ini ada produk yang dijual pada harga RM10, sekurang-kurangnya meningkat kepada RM12 hingga RM12.50,” katanya dipetik akhbar harian Melayu Utusan Malaysia edisi Ahad.

Nivas berkata keseluruhan rantaian bekalan telah menyaksikan peningkatan kos dan ini akan meningkatkan harga bagi pengguna yang akan menghadapi kesan inflasi yang diimport.

Inflasi yang diimport merujuk kepada inflasi akibat kenaikan harga import, dengan kenaikan harga bahan dan komponen yang diimport contohnya berpotensi mengakibatkan kos pengeluaran tempatan menjadi lebih tinggi.

Nivas meramalkan kenaikan harga untuk pengguna pada 20 peratus bermula dari suku ketiga tahun ini dengan harga import yang lebih tinggi.

Datuk Ameer Ali Mydin, pengarah urusan pasar raya besar tempatan dan rangkaian runcit Mydin, juga meramalkan harga barangan pengguna boleh naik antara 5 dan 10 peratus bermula bulan depan atau September, kerana produk import biasanya mengambil masa untuk sampai ke negara ini.

Beliau memberitahu akhbar Melayu itu bahawa kenaikan harga sedemikian untuk pengguna bukan sahaja disebabkan oleh kelemahan ringgit jika dibandingkan dengan dolar dan inflasi import, tetapi juga kerana operasi perniagaan semakin mahal.

“Ini termasuk kenaikan gaji minimum, kenaikan bil utiliti, dan lain-lain. Apabila kos menjalankan perniagaan meningkat, sudah pasti ia akan meningkatkan kos pengeluaran dan akhirnya kos barangan kepada pengguna,” katanya dipetik.