Ketika Israel dihujani ratusan roket dan peluru berpandu dari Gaza, kota Lod di Israel terus dilanda keganasan. Datuk Bandar mendakwa bahawa kekacauan itu sebagai perang saudara dan Perdana Menteri (PM) Benjamin Netanyahu mengisytiharkan keadaan darurat di kota itu.

Netanyahu difahamkan terpaksa menarik pasukan dari Tepi Barat untuk mengembalikan ketenteraman ke kota Lod dan dalam masa yang sama telah mengumumkan perintah darurat. “Tidak ada yang seperti ini dalam sejarah Israel,” kata Datuk Bandar Lod Yair Revivo kepada Times of Israel.

Lod adalah sebuah bandar bersejarah kira-kira 15 kilometer di barat daya Tel Aviv. Bandar ini mempunyai kira-kira satu pertiga penduduknya yang terdiri daripada orang Arab Israel.

Pada hari Selasa, ketika Hamas dan kumpulan Jihad Islam Palestin menembak roket dan peluru berpandu ke Israel dari Gaza dan Israel mula membalas serangan terbabit, Lod dilanda rusuhan dan keganasan.

“Setiap minit, kereta atau rumah ibadat atau sekolah terbakar… Dewan bandar baru kami dihancurkan dan dibakar. Rumah ibadat dibakar. Ratusan kereta terbakar. Ratusan samseng Arab berkeliaran di jalanan … Perang saudara telah meletus di Lod,” katanya.

Revivo menuduh bahawa masyarakat setempat telah dihasut dengan kata-kata Islamis dan menyebut rusuhan itu ‘intifada’, istilah oleh rakyat Palestin untuk pemberontakan terhadap Israel.

Revivo memberi amaran bahawa orang Yahudi Ortodoks-nasionalis di kotanya mempunyai senjata dan mereka bersedia untuk menggunakannya.

Dia meminta pemerintah untuk mengisytiharkan keadaan darurat dan mengirim pasukan untuk memulihkan situasi rusuhan saudara yang berlaku di Lod kerana situasi ini, katanya, tidak sesuai untuk dikawal oleh pihak polis.

“Anda tidak faham apa yang berlaku di sini. Ini lebih buruk daripada peluru berpandu dari Gaza,” katanya.

Pengisytiharan darurat di Lod sangat penting, kerana ini adalah kali pertama Israel menggunakan arahan ini untuk melawan dengan masyarakat Arab Israel sejak undang-undang tentera untuk mereka dicabut pada tahun 1966.

Untuk rekod, Hamas dan Jihad Islam, yang menafikan hak Israel untuk hidup di mana-mana sempadan, telah melancarkan ratusan roket dan peluru berpandu sejak Isnin lalu setelah pertempuran antara polis Israel dan penunjuk perasaan Palestin di luar Masjid Al-Aqsa di Yerusalem.

Aktivis Israel ini dedah media Palestin lapor berita palsu mengenai ‘serangan’ di Masjid Al-Aqsa. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Aktivis Israel Ini Dedah Media Palestin Lapor Berita Palsu Mengenai ‘Serangan’ Di Masjid Al-Aqsa

Kenali Briged Al-Qassam, Pejuang Yang Berjaya Menakutkan Tentera Zionis Israel

Yakin Tanah Milik Negara Israel, Lelaki Ini Sedia Rampas Rumah Milik Keluarga Rakyat Palestin