Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) hari ini mengumumkan gaji minimum RM2,500 untuk pekerja sepenuh masa, iaitu 40 peratus lebih tinggi daripada apa yang kerajaan kuat kuasa pada 1 Mei 2022 ini, lapor New Straits Times.

Pengurus besar KLCC Alan Pryor yang membuat pengumuman itu pada sesi pertemuan baru-baru ini berkata faktor kenaikan gaji minimum mengambil kira peningkatan kos sara hidup di Kuala Lumpur.

“Pasukan kami adalah aset terbesar kami dan apabila kami meneruskan perniagaan dalam kapasiti penuh selepas dua tahun, keputusan ini bukan sahaja tepat pada masanya tetapi juga wajar dilakukan,” katanya dalam satu kenyataan.

‚ÄúSelepas Covid-19, kami berhadapan dengan pengurangan rantaian bekalan, pengurangan tenaga kerja dan persaingan sengit di peringkat tempatan dan serantau. Dasar gaji dan pampasan yang lebih baik perlu dilaksanakan di seluruh industri untuk menarik bakat baharu dan meningkatkan semangat kakitangan semasa,” katanya.

KLCC juga sedang giat mengambil pekerja sambilan untuk menyertai Program Dutanya yang menyediakan kursus asas pengemar makanan percuma, elaun latihan penyegaran, caruman PERKESO dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), jadual kerja fleksibel, pakaian seragam, makan bertugas dan pengangkutan syif malam elaun.

KLCC juga sedang bersedia untuk mengalu-alukan 117 acara perniagaan dan hiburan sehingga Disember 2022.

Sebelum ini kerajaan mengumumkan pelaksanaan kadar gaji minimum RM1,500 oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang bakal dilaksanakan pada 1 Mei ini.

Kali terakhir gaji minimum dinaikkan adalah pada 1 Februari 2020 dengan kenaikan RM100 daripada RM1,100 kepada RM1,200 sebulan ketika pembentangan Belanjawan 2020.

Penetapan gaji minimum juga selaras peruntukan Akta Majlis Perundingan Gaji Negara 2011 yang menetapkan keperluan mengkaji gaji minimum setiap dua tahun.

Pelaksanaannya akan menjadikan kadar gaji di negara ini kompetitif, sekali gus setanding dengan negara lain di rantau Asia Tenggara.

Naikkan gaji minimum pekerja kepada RM1,500 sebulan, inisiatif AEON Malaysia raih pujian netizen. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Naikkan Gaji Minimum Pekerja Kepada RM1,500 Sebulan, Inisiatif AEON Malaysia Raih Pujian Netizen

Ini Adalah Bandar Dengan Gaji Minimum Tertinggi Di Dunia, Sebulan RM17,000

Gaji Minimum RM1,200 Sebulan Di 57 Bandar Utama Bermula Januari 2020