Nota: Kisah ini mungkin akan mengganggu emosi anda. Be strong.

Festival tahunan ini merupakan tradisi kuno untuk penduduk tempatan di Yulin, China telah mendapat bantahan daripada pencinta haiwan sedunia. Festival ini disambut bagi merayakan solstis musim panas dengan menghidangkan daging anjing sebagai sajian utama.

Penduduk tempatan dan pelancong sedang makan daging anjing di Yulin Gambar: Penduduk tempatan dan pelancong sedang makan daging anjing di Yulin

Festival ini mendapat sambutan lebih dari ribuan penduduk tempatan dan pelancong yang akan memakan daging anjing tersebut dalam bentuk BBQ, stir-fry dan boiled bersama-sama dengan sayur-sayuran, buah laici dan air minuman alkohol berasaskan bijirin.

Seorang lelaki sedang makan daging anjing Gambar: Seorang lelaki sedang makan daging anjing

Tradisi tempatan mendakwa bahawa makan anjing dan laici dan minum minuman keras pada solstis musim panas membuatkan orang kekal sihat semasa musim sejuk.

Aktivis haiwan menganggarkan 10,000 anjing telah dibunuh setiap kali festival daging anjing itu diadakan. Petisyen telah dikeluarkan untuk memohon Yulin Governor Chen Wu untuk membatalkan festival ini di laman Change.org

Aktivis haiwan melutut untuk membeli anjing ini bagi elak ia dibunuh untuk Festival Daging Anjing Gambar: Aktivis haiwan melutut untuk membeli anjing ini bagi elak ia dibunuh untuk Festival Daging Anjing

Mereka berusaha membeli anjing-anjing yang telah dijual di pasaran terbuka dengan menggunakan duit kutipan derma dan duit sendiri. Namun, mereka tidak dapat menyelamatkan kesemuanya.

Antara ribuan anjing yang telah menjadi mangsa festival Gambar: Antara ribuan anjing yang telah menjadi sajian festival

Penyokong-penyokong festival ini sering menggunakan hujah tentang daging lembu yang dimakan oleh orang lain walaupun orang India menganggapnya haiwan suci sebagai alasan utama mereka meneruskan festival ini.

Petikan dari CNN, seorang lelaki telah berteriak kerana tidak puas hati dengan tekanan media terhadap festival tersebut di pasar terbuka Dong Kou:

“Adakah anda makan daging lembu? Jika anda berhenti makan daging lembu, kami akan berhenti makan daging anjing.”

Keadaan di pasar terbuka menjual daging anjing
Gambar: Keadaan di pasar terbuka menjual daging anjing

“Ini adalah tradisi kita dan kita dah biasa makan daging anjing. Ia adalah budaya kami dan kami takkan mengubahnya (menghentikannya)… Ia lazat! Tapi kami tidak bunuh binatang peliharaan kami.” kata pemilik kedai penjual daging

Pemotong daging anjing Gambar: Pemotong daging anjing di pasar terbuka.

Aktivis haiwan menyatakan daging anjing adalah sebahagian dari diet harian penduduk Yulin. Mereka mahu festival ini dilarangkan seperti mana tradisi China yang telah dilarang sebelum ini, contoh foot binding.

.

Lihat ini, festival paling kontroversi di China :

.

Like The Vocket di Facebook