Arab Saudi akan membina pusat sukan musim sejuk dengan kawasan permainan yang besar di tengah padang pasir.

Seperti yang dilaporkan Daily Star Selasa, pembinaan projek mega bernama Trojena telah bermula dan dijangka menjadi venue Sukan Musim Sejuk Asia 2029.

Baca Juga:

Lokasi unik resort ini dijangka menyaingi beberapa destinasi ski paling popular di dunia.

Trojena akan dibina sejauh 48 kilometer di kawasan pergunungan Sarawat, di pantai timur Laut Merah di mana suhu persekitarannya kira-kira 10 darjah Celsius lebih rendah daripada tempat lain di Arab Saudi.

Pada musim sejuk, suhu di kawasan itu akan turun di bawah paras beku dan menyaksikan penampilan salji, berbeza dengan kawasan lain di seluruh Arab Saudi.

Sebuah tasik buatan manusia juga akan dibina di antara cerun kawasan ski, tetapi terdapat kebimbangan dalam kalangan pengkritik tentang keupayaan untuk mengekalkan salji yang mencukupi di kawasan tersebut.

Pusat sukan itu adalah sebahagian daripada projek pembangunan bandar pintar sepanjang 177 kilometer yang dipanggil NEOM. Projek mega itu akan menyaksikan pembinaan sebuah bandar pencakar langit.

Bandar bangunan pencakar langit yang menelan belanja £400 bilion itu dijangka dapat menampung lima juta penduduk. Ia dianggarkan lebih tinggi daripada Bangunan Empire State dan lebih besar daripada kawasan negeri Massachusetts.

Ia adalah cetusan idea Putera Mahkota Arab Saudi, Putera Mohammed bin Salman.

Pada Oktober tahun lalu, kumpulan Greenpeace telah menyelar rancangan Arab Saudi untuk membina resort musim sejuk.

Amaran itu datang beberapa hari selepas kerajaan padang pasir itu memenangi bidaan untuk menjadi tuan rumah Sukan Musim Sejuk Asia 2029.

Pihak berkuasa Saudi mendakwa bahawa pusat peranginan Trojena baharu di barat laut negara itu akan beroperasi pada “infrastruktur mampan” dengan tenaga boleh diperbaharui.

Tetapi kumpulan Greenpeace telah mempersoalkan bagaimana kesan kepada alam sekitar.

“Anda sedang mengubah ekosistem semula jadi yang boleh memberi kesan,” kata Ahmed El Droubi, pengurus kempen serantau untuk Greenpeace.

“Saya tidak tahu sama ada kita mempunyai kapasiti untuk meramalkan dan memodelkan kesan sedemikian, dan ia adalah satu perkara yang sangat berbahaya untuk dilakukan, untuk mengubah ekosistem secara besar-besaran dengan cara ini.”