Pihak kerajaan telah menambahlokasi Pusat Pemberian Vaksin (PPV) untuk mempercepatkan lagi imuniti kelompok bagi memutuskan rantaian wabak COVID-19 yang sedang melanda teruk di negara kita.

Terbaharu, Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) telah menghantar ciapan mengenai fasiliti yang ada pada PPV MITEC, termasuklah tempat letak kenderaan untuk orang ramai.

Namun, ramai netizen berasa kecewa apabila mereka perlu membayar tiket parkir sama ada di kawasan parkir tertutup atau terbuka di lokasi tersebut.

Menurut mereka, lokasi tersebut telah dipilih oleh pihak kerajaan untuk menjalankan program vaksinasi negara. Jadi ia tidak sepatutnya ‘berkira’ semasa orang ramai dalam kesulitan ketika ini.

Ditambah pula lokasi parkir terbuka di MITEC tidak mesra pengguna yang menyebabkan orang ramai perlu berjalan jauh dan berpanas sebelum sampai ke tempat PPV, membuatkan bayaran parkir yang agak ‘mahal’ itu tidak berbaloi.

https://twitter.com/faizmustafa_/status/1399201805838344192?s=20

https://twitter.com/wanfarlee95/status/1399222432498470912?s=20

Rata-rata orang ramai meminta agar pihak kerajaan mempertimbangkan untuk memberikan perkhidmatan parkir percuma ataupun harga tiket parkir dikurangkan bagi meringankan beban yang rakyat hadapi ketika ini.

Setakat 30 Mei malam tadi, sebanyak 12.1 juta rakyat Malaysia telah pun mendaftar untuk mengikuti program vaksinasi negara. Bagi membentuk satu imuniti kelompok yang kuat, sekurang-kurangnya 70% daripada populasi negara perlu selesai menerima vaksin.

Pada bulan Januari lalu, DG Hisham telah meramalkan kes tempatan akan mencecah 8,000 kes sehari pada bulan Mei 2021.

Ramalan DG Hisham Jadi Kenyataan, Kini Hangat Dibualkan Netizen

Doktor Ini Kongsi Video ‘Keburukan’ Vaksin Dan Saran Tularkannya Di Media Sosial

Penerangan Mudah ‘Pok Ya’ Berkaitan Vaksin Dalam Dialek Kelantan Raih Pujian Netizen

Sumber