Sebelum ini tular satu rakaman video yang memaparkan sebuah Honda CR-V enggan memberi laluan kepada ambulans hingga memaksa kenderaan berkenaan ‘beralah’ dan beralih ke lorong kiri. Kejadian itu berlaku di Kilometer 292, Lebuh Raya Utara-Selatan, semalam.

Menurut Utusan Online, Ketua Polis Daerah Kampar, Superintenden Mohamad Nazri Daud berkata, pemandu dan pemilik SUV itu telah diarahkan hadir ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kampar hari ini untuk siasatan lanjut setelah kenderaan terlibat berjaya dikesan Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (BSPT) Kampar.

Katanya, hasil siasatan mendapati, pemandu kenderaan berusia 62 tahun itu mengalami masalah pendengaran ‘Tinnitus-Acoustic Neuroma’ sejak tiga tahun lalu.

“Lelaki itu juga masih menerima rawatan lanjut daripada pakar berkaitan penyakit berkenaan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (UM).

“Siasatan lanjut kes berkenaan sedang dijalankan dan tindakan sewajarnya akan diambil ke atas pemandu kenderaan berkenaan,” ujar Superintenden Mohamad Nazri Daud.

* Ikuti VOCKET CAR CLUB melalui Facebook dan Instagram untuk ketahui perkembangan dan isu semasa automotif dari dalam dan luar negara.

Pada tahun lalu seorang pemandu didakwa memasang lagu dengan kuat sehingga tidak sedar ada ambulans di belakangnya. Baca lebih lanjut melalui pautan di bawah.

Pemilik Kereta Bagi Alasan Dengar Lagu Kuat, Tiada Niat Halang Laluan Ambulans

Pemandu Hilux Didakwa Enggan Beri Laluan Kepada Dua Ambulans Dalam Kecemasan

Orang Ramai Puji Tindakan Murni ‘Abang Outrider’ Bantu Buka Laluan Untuk Ambulans Dalam Kecemasan

Sumber