Arab Saudi kembali menjadi tumpuan umum. Negara pengeluar dan pengeksport minyak terbesar di dunia itu dikatakan sering membuat dasar yang mengubah imej konservatif negara itu. Kali ini, kerajaan yang dipimpin oleh Salman bin Abdulaziz melakukan perubahan yang dianggap luar biasa bagi negaranya demi merealisasikan Wawasan Saudi 2023.

Untuk makluman, Wawasan Saudi 2023 adalah rancangan membebaskan Arab Saudi daripada kebergantungan kepada minyak dan menggantikannya dengan sektor pelancongan.

Baca Juga:

Salah satu dasar Arab Saudi yang mendapat kritikan orang ramai ialah membenarkan pembinaan patung dan pameran artis yang jauh dari budaya Islam.

Melaporkan dari Middle East Mirror, salah seorang artis seramik Saudi, Awatif Al-Keneibit, dilaporkan mendapat kebenaran untuk mempamerkan sejumlah arca dan tembikarnya di Riyadh, Arab Saudi. Patung-patung yang dipamerkan menggambarkan wanita Saudi memakai cermin mata dan pakaian tradisional padang pasir Saudi.

“Siapa sangka satu hari nanti, pameran yang berada di ruang bawah tanah ini boleh dipamerkan di Olaya (pusat bandar Riyadh)?” kata Awatif Al-Keneibit, lapor Reuters.

“Dulu, mereka memberitahu saya bahawa ini (patung) tidak boleh dipamerkan kerana ia dilarang dalam Islam. Sekarang mereka [dipamerkan] di tengah-tengah Riyadh,” tambahnya.

Keneibit melihat ini sebagai ‘cara’ untuk wanita Arab Saudi terlibat dalam mencipta seni yang selama ini didominasi oleh lelaki. Artis yang mendapat pendidikan di Amerika Syarikat (AS) itu berkata, sebelum ini dia terpaksa membuat galeri peribadi di bahagian bawah rumahnya khusus untuk rakan dan tetamu kerana larangan pada 2009.

“Bagi saya, ia adalah dua kejutan. Satu sebelum dan satu selepas,” katanya.

“Kita adalah generasi yang telah melalui banyak perubahan, daripada larangan total kepada keterbukaan menyeluruh. Insya-Allah kita akan temui keseimbangan,” tambahnya.

Fenomena acara pameran ini menjadi titik tolak kepada kembalinya industri seni ke Arab Saudi selepas berdekad-dekad mengalami sekatan agama. Arab Saudi telah mengharamkan arca dan ekspresi artistik lain yang mencipta imej atau bentuk manusia.

Selain membenarkan patung, Arab Saudi juga membenarkan pembinaan The Mukaab atau dipanggil ‘Kaabah baru’. Mukaab adalah sebuah bangunan besar berbentuk kiub yang telah mendapat banyak kritikan daripada umat Islam di seluruh dunia.

Menerusi kritikannya, ramai antara mereka mengaitkannya sebagai tanda kiamat oleh netizen. Seorang netizen berkata, pembinaan bangunan pencakar langit sebenarnya adalah salah satu tanda kiamat.

“Salah satu kenyataan pembangunan ini ialah struktur Mukaab, yang digambarkan sebagai destinasi mengasyikkan pertama di dunia yang menawarkan pengalaman yang dicipta oleh teknologi digital dan maya dengan holografi terkini,” tulis Business Traveler.

“Bentuk padu Mukaab akan diilhamkan oleh gaya seni bina Najdi moden, yang turut digunakan dalam pembangunan projek giga Diriyah di Riyadh,” tambah laporan itu.

Bahagian hadapan ini akan merangkumi sebuah menara pada platform lingkaran. Struktur yang menampilkan keluasan lantai 2 juta meter persegi juga akan menjadi destinasi perhotelan premium, termasuk tarikan runcit, kebudayaan dan pelancongan.