Sejak mulai wabak COVID-19 menyerang dunia pada akhir tahun 2019, wabak ini seolah tidak menemui jalan putus sehingga kini. Kemunculan wabak ini telah membuatkan lebih 200 juta individu disahkan positif manakala 4.29 juta kematian telah direkodkan.

Terbaharu, selepas kehadiran varian Delta dan Delta Plus, dilaporkan sebuah lagi varian baharu dikenali sebagai Lambda disahkan ditemui di Amerika Syarikat, Peru dan Jepun baru-baru ini.

Inside Narita Airport As Poll Shows More Japanese Discontent With Government’s Virus Response
Sumber: Bloomberg

Kenyataan ini turut disahkan oleh Tan Sri Dr Noor Hishahm Abdullah menerusi laman Facebook beliau yang memaklumkan varian ini lebih mudah berjangkit serta lebih kuat dalam melawan imuniti individu yang sudah divaksin.

Kes ini mulai dikesan di Jepun pada seorang wanita di lapangan terbang Haneda yang baru sahaja tiba pada Peru pada 20 Julai lalu. Wanita berkenaan walau bagaimanapun tidak mengalami sebarang simptom pada ketika itu.

Difahamkan Peru muncul sebagai negara terawal yang hadir dengan varian Lambda pada Desember lalu sebelum mulai tersebar ke Amerika Syarikat dan Jepun.

Kecoh sebelum ini apabila pengarah makmal di Wuhan menghantar emel ke saintis dalam melarang para saintis menyebarkan maklumat mengenai COVID-19.

Pengarah Makmal Wuhan Hantar Emel Ke Saintis, Larang Sebar Maklumat Mengenai COVID-19

Mulai Dikesan Di India, Varian Delta Plus Dilaporkan Sudah Menular Ke Korea Selatan

WHO Beri Amaran Varian Baharu COVID-19 Yang Lebih Merbahaya Dijangka Menular