Sepasang Levi’s lama yang ditemui dalam lombong terbiar di Amerika Barat baru-baru ini dilelong pada harga $87,400 atau sekitar RM410,000 pada lelongan di New Mexico. Jeans itu, yang wujud sejak tahun 1880-an, ditemui oleh “ahli arkeologi denim” Michael Harris beberapa tahun lalu sebelum ia diambil oleh sepasang peniaga pakaian vintaj di Durango Vintage Festivus pada 1 Oktober, lapor The Wall Street Journal.

Seluar Levi’s yang berusia ratusan tahun ini jarang dijumpai dan ia sangat dicari dalam kalangan pengumpul. Seluar jeans lama yang masih boleh dipakai ini mempunyai kotoran lilin yang digunakan oleh pelombong untuk menyalakan terowong tersebut.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Baca Juga:

Di samping itu, terdapat label pada bahagian dalam jeans yang berbunyi: “Satu-satunya jenis yang dibuat oleh buruh putih.” Levi’s memberitahu WSJ bahawa syarikat itu memperkenalkan slogan tersebut selepas Akta Pengecualian Cina 1882, yang menghalang pekerja China daripada memasuki AS. Malah, Levi’s juga mempunyai dasar buruh anti-Cina pada masa itu.

Slogan dan dasar itu kemudiannya dimansuhkan pada tahun 1890-an, menurut jurucakap Levi, yang menambah bahawa jenama itu ” komited sepenuhnya untuk menggunakan platform kami dan suara kami untuk menyokong kesaksamaan sebenar dan untuk memerangi perkauman dalam semua bentuknya.” Akta Pengecualian Cina telah dimansuhkan pada 1943 dan kemudiannya dikutuk oleh Kongres pada 2011-2012.