Permainan dalam talian (online games) kini bukan lagi dianggap sebagai aktiviti mengisi masa lapang dan mencari keseronokan semata-mata tetapi ada juga yang menjadikan kemahiran dan minat mereka ini sebagai jalan untuk mencari sumber pendapatan.

Malah sejak beberapa tahun kebelakangan ini kita sudah pun mengenali beberapa individu atau kumpulan yang memang menjadikan aktiviti ini sebagai karier mereka. Jika di luar negara kita sering mendengar nama Ninja manakala dalam negara pula kita sering mendengar nama Soloz.

Bagaimanapun, seperti mana-mana karier yang lain, bermain online games secara sepenuh masa atau sebagai sumber pendapatan ada ketikanya mempunyai cabaran yang tersendiri seperti yang dilaporkan berlaku kepada salah seorang gamers dan streamers dari Malaysia baru-baru ini iatu Kidal Dota.

Menerusi perkongsian yang dibuat di laman sesawang HOT FM , beliau difahamkan meminta sumbangan daripada penonton untuk meneruskan kehidupan. Perkara itu baru-baru ini juga turut mencuri tumpuan apabila ramai yang berkongsikan tangkap layar permintaannya.

ml11
Sumber gambar: HotFM dan OHMedia

Buat anda yang masih tidak biasa dengan online games, pemain-pemain atau gamers ini bukan sahaja mendapatkan pendapatan melalui hadiah kemenangan namun mereka turut mendapat hadiah atau sumbangan ketika melakukan penstriman permainan mereka di platform media sosial atau pun platform lain seperti Twitch.

Walaupun tidak mengetahui kisah di sebalik permintaannya namun ramai netizen yang memberikan reaksi negatif mengenai perkara itu atau dalam kata lainnya mengecam tindakan beliau yang meminta bantuan daripada peminat.

Malah ada yang berpendapat sekiranya menyedari permainan itu tidak dapat membawa hasil pendapatan maka adalah lebih elok untuk mencari pekerjaan lain.

Kecaman bawa tuah

Walaupun teruk dihentam oleh netizen, namun apa yang berlaku selepas kisahnya mendapat perhatian ramai itu sedikit mengujakan.

Hal ini kerana selepas beberapa hari, beliau difahamkan telah mendapatkan sumbangan yang mencukupi daripada penonton dan tidak ketinggalan daripada online gamers terkenal Malaysia iaitu Soloz.

Perkara itu dimaklumkan beliau sendiri melalui satu hantaran yang dibuat beliau di akaun Facebook Kidal – Dota ketika mengucapkan terima kasih kepada penonton yang memberikan sumbangan dan bantuan kepadanya.

2

Walaupun jumlah sumbangan yang dikongsikan beliau di hantaran berkenaan hanya bermula serendah RM0.01 sehingga RM100 sahaja, namun beliau difahamkan telah berjaya menyelesaikan bayaran sewa dan meneruskan kehidupan untuk bulan ini.

Perkara itu dimaklumkan beliau sendiri melalui satu kapsyen sebelum memulakan live streaming beliau baru-baru ini yang mencatatkan sehingga lebih 38,000 tontonan di Facebook.

Baca juga perkongsian kami sebelum ini mengenai sebab Soloz berjaya menjadi antara streamer paling berjaya di Malaysia melalui pautan di bawah. 

‘Humble’ Dan Menghiburkan, Ini Sebabnya Soloz Berjaya Menjadi ‘Streamer’ Paling Popular Malaysia

Catat 1.2 Juta Pengikut, Soloz Kini Diiktiraf Dalam Malaysia Book Of Records