Setiap pengurus atau pemilik syarikat pastinya mahu para pekerjanya bekerja bersungguh-sungguh serta penuh produktif dalam usaha menghasilkan lebih banyak keuntungan kepada syarikat atau organisasi.

Dalam pada itu, lain ceritanya pada kali ini apabila tular sebuah video daripada TikTok @mariyahholdings yang melihatkan seorang wanita selaku boss di kilang jahit berkenaan yang marah dan menengking para pekerja. Lebih parah, wanita ini turut dilihat menendang bakul pakaian jahitan kilangnya sebagai tanda amarah.

Artikel Berkaitan:

@mariyahholdings

Replying to @Siti Sabariah madam tak pernah paksa pekerja madam tau . #fyp #fypシ #foryoupage #fypシ゚viral #tiktokmalaysia #tiktokindonesia #kilangjahitpukal #mariyahholdings #soundtegak

♬ Sounds like a mystery music box – Yohei

@mariyahholdings

Replying to @viejielatha makan je . #fyp #fypシ #foryoupage #fypシ゚viral #tiktokmalaysia #tiktokindonesia #kilangjahitpukal #mariyahholdings #soundtegak

♬ original sound – mariyahholdings – Kilang Jahit Pukal

Tindakan yang dilakukan meskipun didakwa sebagai marketing untuk orang ramai mengenali kilang jahit serta produk yang dikeluarkan secara tidak langsung membuatkan para netizen tidak senang.

Malah, terdapat netizen yang berpendapat akan tindakan menengking para pekerja bakal membuatkan para pekerja bekerja dalam ketakutan. Tidak kurang juga memaklumkan tidak lagi akan datang kerja jika ditengking sedemikian.

Sumber: @mariyahholdings
Sumber: @mariyahholdings
Sumber: @mariyahholdings

Di sebalik gaya wanita ini yang tegas, didakwa tindakan yang dilakukan hanyalah sebahagian daripada marketing. Malah, terdapat video yang memperlihatkan sisi baik wanita ini bersama para pekerja.

@mariyahholdings

Replying to @AKAK TAK RILEK hanapi pun ada kerja dengan madam tau . #fyp #fypシ #foryoupage #fypシ゚viral #tiktokmalaysia #tiktokindonesia #kilangjahitpukal #mariyahholdings #soundtegak

♬ Sounds like a mystery music box – Yohei

Pemasaran dengan gaya kontroversi atau bad marketing ini mungkin memberi impak kepada penjualan produk dalam sesebuah bisnes. Dalam pada itu, pemasaran seperti ini juga dilihat kurang beretika kerana memaparkan contoh yang tidak elok khususnya melibatkan tontonan ramai.