Kewujudan scalper sememangnya tidak digemari ramai kerana mereka dilihat hanya mahu mengambil keuntungan. Masalah ini tidak terkecuali dengan peranti Apple iPhone 14 terbaharu yang mana menjadi buruan ramai ketika ini lebih-lebih lagi di China.

Walaupun siri iPhone 14 kali ini menampilkan beberapa ciri baharu merangkumi segmen biasa, nampaknya percaturan scalper di China dilihat gagal selepas model iPhone 14 dan iPhone 14 Plus yang dimiliki tidak berjaya dijual. Golongan scalper itu duduk di tepi jalan kerana mahu mencari pelanggan model tersebut.

Baca Juga:

Sumber Gambar: YouTube

Oleh kerana ketiadaan pelanggan yang mahukannya, mereka terpaksa menjual peranti berkenaan pada harga lebih rendah berbanding harga pasaran untuk mengelakkan kerugian besar. Antara faktor utama kepada kekurangan permintaan adalah ketidak stabilan ekonomi dan juga permintaan versi Pro yang lebih meriah.

Menurut laporan Oddity Central, harga jualan peranti dikurangkan sehingga RMB 1000 (~RM653) di Guangzhou dengan imej penjual di tepi jalan tular di media sosial China. Malah, Apple juga dilaporkan terpaksa menggurangkan pengeluaran iPhone 14 dan iPhone 14 Plus sebanyak enam juta kerana kurangnya permintaan.