Seorang pelajar kolej di Kanada, Josh Le telah mencipta satu eksperimen yang ‘kotor’ di mata orang, tetapi nampak cantik di mata saintis. Iaitu memakai seluar jeans yang sama tanpa membasuhnya selama 15 bulan.

Kisah ini sebenarnya terjadi pada tahun 2011, tetapi apa salahnya untuk kita ingat kembali projek ‘gila’ ini kerana jeans sudah menjadi sebahagian daripada hidup kita.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Ketika Le kembali ke tahun kedua pengajiannya di University of Alberta pada bulan September 2009, dia telah membeli sepasang seluar jeans berjenama Nudie Jeans dengan harga $ 165 (RM710.00) untuk semester baru.

Le semestinya mahu wang yang dia laburkan itu berbaloi, jadi dia bertindak memakai seluar jeans tersebut sebanyak 330 kali tanpa membasuhnya antara September 2009 dan Disember 2010, katanya.

Idea gila untuk memakai jeans sebanyak 330 kali tanpa membasuhnya hadir ketika dia berada di dalam kelas pengajian tekstil. Dia mendapat idea untuk mengubah denimnya menjadi eksperimen.

“Profesor saya menyebut bahawa dia pakar dalam tekstil dan bakteria, jadi timbul rasa ingin tahu dalam diri saya,” kata Le. “Saya sebenarnya bergurau bila saya mengatakan bahawa kita harus melakukan analisis bakteria pada jeans dan dari situlah ia bermula.”

Seluar jeans dengan reka bentuk gelap dan ringan mula dipakai oleh Le. Ia juga telah dibawa oleh Le untuk mengembara ke pelbagai musim, berhadapan dengan suhu beku Edmonton, hingga panasnya California dan Mexico ketika Le mengembara ke sana.

“Memakai seluar jeans setiap hari, untuk satu perkara, ia menghilangkan tekanan dari memilih apa yang harus dipakai pada waktu pagi, kadang-kadang saya tidur memakainya untuk membantu mempercepat proses pudar,” kata Le.

Antara cabaran yang Le lalui adalah masalah bau. Dia sedar bahawa pilihannya untuk memakai seluar jeans yang sama selama 15 bulan akan dipersoalkan oleh orang tuanya.

“Sekiranya anda tidak mencuci pakaian, ia akan menimbulkan pertanyaan. Saya sangat berhati-hati dengan bau. Saya akan melakukan ujian bau pada waktu pagi,” kata Le.

Sekiranya seluar jeans berbau, Le akan memasukkan jeans tersebut ke dalam peti sejuk semalaman atau menggantungnya selama beberapa jam dan sehingga kini, ibu bapanya tidak pernah memahami apa yang dia lakukan.

“Ibu bapa saya, mereka agak konservatif,” kata Le. “Kata ayah saya sambil cuba mengejek saya, ‘Pada zaman saya, orang-orang mencuci pakaian selepas mereka memakainya.'”

Selepas 15 bulan dan satu minggu, tiba masanya untuk melihat hasil seluar jeans tersebut. Le telah meminta bantuan profesornya, Rachel McQueen. “Saya sangat kagum dengan Josh,” kata McQueen. “Dia sangat ingin tahu dan ini kedengaran seperti projek yang menyeronokkan.”

Mereka mencuci seluar jeans tersebut dan memakainya selama 13 hari lagi. “Tidak ada perbezaan dalam pengangkutan bakteria walaupun ia dipakai selama 15 bulan atau hanya 13 hari,” jelas McQueen.

Bakteria yang terdapat pada seluar jeans kebanyakan berasal dari kulit Le dan tidak berbahaya, kata McQueen.

Le dan McQueen menekankan bahawa penyelidikan mereka tidak saintifik kerana dilakukan dalam skala yang kecil tetapi, kata McQueen, tidak mencuci seluar jeans selepas memakainya adalah sesuatu yang baik untuk alam sekitar dan baik untuk seluar jeans anda.

“Saya secara peribadi berpendapat 15 bulan agak lama,” kata McQueen. “Lebih baik jangan mencuci seluar jeans anda selepas memakainya. Dengan tidak kerap mencuci, anda akan memanjangkan ketahanan jeans anda.”

Terdahulu, seorang pengumpul Levi’s vintaj dari Malaysia sanggup melabur sebanyak RM300,000 untuk 3 helai jeans. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Pengumpul Levi’s Vintaj Dari Malaysia Sanggup Labur RM300,000 Untuk 3 Helai Jeans Ini

Kojima Jeans Street, ‘Syurga’ Buat Peminat Denim Tegar