Kementerian kewangan mendedahkan isu baki simpanan tidak mencukupi dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berada pada tahap serius, dengan 6.3 juta ahli berumur di bawah 55 tahun, atau 48%, mempunyai kurang daripada RM10,000 dalam akaun mereka setakat 30 September.

Dalam jawapan bertulis yang disiarkan di laman web Parlimen pada Isnin (20 Nov), kementerian berkata angka itu meningkat daripada 4.7 juta ahli (37%) yang dicatatkan pada April 2020, sebelum pengenalan pengeluaran khas berkaitan COVID-19.

Artikel Berkaitan:

“Dengan baki simpanan kurang RM10,000, ahli KWSP dijangka mempunyai pendapatan persaraan kurang RM42 sebulan untuk tempoh 20 tahun.

“Pengeluaran tambahan daripada Akaun 1 juga memberi kesan jangka panjang iaitu pengurangan ketara dalam simpanan persaraan dalam kalangan ahli KWSP,” katanya menjawab soalan yang dibangkitkan Zulkifli Ismail (Perikatan Nasional-Jasin).

Zulkifli bertanya mengenai inisiatif kerajaan menangani isu simpanan persaraan yang tidak mencukupi dalam kalangan rakyat, ditambah lagi dengan sektor tidak formal yang besar di Malaysia dan nisbah tanggungan yang lebih tinggi.

Kementerian itu berkata, isu itu dipandang serius apatah lagi memandangkan negara sedang berdepan dengan penduduk yang semakin menua yang dijangka memberi impak besar kepada negara dan rakyat dari segi ekonomi, produktiviti, kebajikan sosial, kualiti hidup dan kesihatan.

Dalam pada itu, kerajaan mengumumkan dalam Bajet 2024 peningkatan had geran pemadanan di bawah program i-Saraan daripada RM300 kepada RM500 setahun, tertakluk kepada had maksimum RM5,000 untuk setiap individu yang layak sepanjang hayat mereka.

Sumber