Hujung minggu lalu berlangsungnya acara Comic Fiesta 2019 di Kuala Lumpur yang mengumpulkan peminat komik, manga dan anime dari seluruh negara. Rata-rata yang menghadiri acara ini menyarungkan persalinan daripada siri komik yang mereka minati.

Namun, lelaki ini tiba-tiba tular apabila ‘kostum’ yang dipakainya meraih perhatian netizen terutamanya di Twitter. Gambar ini sudah pun meraih lebih 36,000 retweets di mana mesej yang dibawa lelaki ini sangat tepat dengan situasi yang berlaku pada hari ini.

https://www.instagram.com/p/B6XXejQhxSG/

Selepas membuat sedikit pencarian, individu berkenaan dikenali sebagai Shere Khan. Dalam temu bual bersama Shere, beliau berkata ia bukan sekadar troll tetapi lebih kepada menceritakan realiti pencari kerja sepertinya pada ketika ini.

Sign yang saya pakai tempoh hari bukan sekadar suka-suka. Saya cuma mahu berkongsi dengan orang ramai realiti sebenar pencari kerja seperti saya yang ramai tidak tahu. Jika anda tidak percaya, anda boleh buka mana-mana laman mencari kerja,” kata Shere.

“Disebabkan gambar saya ini sudah viral, harap mesejnya sampai. Kita pun sudah hampir tahun 2020. Saya kecewa diskriminasi seperti ini masih wujud. Sepatutnya seseorang individu itu dinilai berdasarkan merit, skil bekerja dan bakat; bukan hanya bergantung kepada warna kulit sahaja,” tambah Shere.

Adakah anda pernah mempunyai pengalaman yang sama seperti Shere? Jika ya, anda boleh berkongsi tentangnya di ruangan komen.

Sebelum ini, pegawai imigresen akan diajar asas bahasa Mandarin supaya dapat berkomunikasi dengan pelancong dari negara China. Baca lagi tentangnya pada artikel di bawah.

Pegawai Imigresen Perlu Belajar Bahasa Mandarin Terima Reaksi Pelbagai Netizen

Persiapan Sebelum Bekerja Di Malaysia, Kerajaan Nepal Cadang Ajar Subjek Bahasa Melayu Di Sekolah

Ini 2 Cara Yang Anda Boleh Cuba Jika Mahu Bekerja Di Jepun Secara Sah