Barisan pemain Buriram United tidak gentar dengan puluhan ribu penyokong Johor Darul Ta’zim (JDT) pada aksi kedua AFC Champions League (ACL) Elite peringkat 16 pasukan terakhir di Stadium Sultan Ibrahim pada 11 Mac ini.
Kapten Buriram, Kenneth Dougal menegaskan beliau dan rakan sepasukan mempunyai pengalaman beraksi di hadapan puluhan ribu penyokong sebelum ini.
Baca Juga:
- ACL Elite 2024/25: Buriram United, JDT Ketandusan Jaringan
- Osmar Loss Viera – ‘Bukan JDT Saja Ada Pemain Baharu’
- Bekas Import JDT Harap Kekal Lama Beraksi Bersama Pasukan
Perkara paling penting ialah bagaimana pasukannya mengawal permainan dan mencipta kemenangan di kubu lawan.
“Bagi kami, apa yang penting adalah bagaimana kami mengawal permainan dan seterusnya memastikan kemenangan.
“Ini bukan seperti perlawanan lain. Ia perlawanan hidup mati, jika kalah, kami tersingkir.
“Jadi, kami tahu betapa besarnya perlawanan ini dan kami sudah bersedia untuk segalanya demi kemenangan,” katanya.
Pada perlawanan pertama, kedua-dua pasukan terikat tanpa jaringan dan kedua-dua pasukan dijangka menggempur benteng pertahanan lawan bagi mencari kelebihan awal.
Empat pasukan dari Wilayah Barat dan empat pasukan dari Wilayah Timur yang memenangi aksi pusingan 16 akan mara ke peringkat akhir, yang akan diadakan di venue berpusat di Arab Saudi dari 25 April hingga 4 Mei 2025.
Pemenang kejohanan musim ini akan layak ke Piala Dunia Kelab FIFA 2029. Selain itu, pemenang akan memasuki saingan edisi 2025–26, jika mereka belum layak melalui pertandingan domestik.