Terdapat banyak persoalan yang bermain di minda kita, seperti ‘apa yang mereka fikir sekarang’ ‘adakah kucing aku sayang aku’ ‘adakah dia sayang aku sebab makanan sahaja’ dan pastinya banyak lagi persoalan.

Teknologi sains masih lagi mencuba merungkai segala persoalan kita, walaupun perjalanan masih jauh sekurang-kurangnya ada usaha. Tapi satu perkara yang kita telah rungkaikan ialah bagaimana mereka meminum air dari mangkuk.

1. Kucing
Walaupun lidah kucing memiliki rambut halus, sains mengatakan ia tidak memainkan mana-mana peranan dalam proses minum. Kucing hanya menyentuh air menggunakan lidah, dan dengan pantas ia menarik lidah masuk semula ke mulut. Kepantasan menarik sangat penting kerana jika lambat air akan jatuh semula ke bawah. Kucing tidak memiliki otot pipi seperti manusia, jadi ia tidak boleh minum dengan sedutan.

2. Anjing
Anjing juga tidak boleh menyedut seperti manusia, oleh itu mereka menghasilkan teknik sendiri dengan menggunakan lidah sebagai penyodok air. Ketika di dalam air, anjing akan membentuk lidah seperti senduk dan dengan pantas ia menarik lidah semula ke mulut.

3. Kuda
Kuda menggunakan teknik sedutan seperti manusia

4. Biri-Biri
Seperti kuda juga mengunakan teknik penyedutan

5. Khinzir
Khinzir juga menyedut seperti manusia
desktop-1419980515

6. Ikan
Ikan air tawar sebenarnya tidak minum air, ia hanya menyerap air melalui kulit dan insang. Berbeza dengan ikan air masin, mereka perlu minum. Air akan melalui proses pemisahan garam di insang.
desktop-1419978015 (1)

7. Anjing Laut
Anjing laut boleh dapatkan sumber air dengan meminum air laut dan memakan salji.

8. Hamster
Duh, minum dari botol la. gurau* kami tidak berapa pasti, apa yang kami baca hamster minum dengan menjilat air.

9. Ular
Saintis mengatakan mulut ular berfungsi seperti span. Pada kulit mulut ular, terdapat liang-liang kecil yang berfungsi sebagai penyedut air, air akan masuk kedalam liang-liang kemudian otot-otot akan menolak air tersebut masuk kedalam badan.

Jika kami buat bahagian 2, haiwan apa anda mahu kami highlight? nyatakan di komen bawah.

Sumber artikel : Viralnova