Muliadi dan sekumpulan penduduk Makassar, Sulawesi Selatan baru-baru ini memutuskan untuk menyelamatkan seekor buaya dari Sungai Tallo. Mereka memegang satu kepercayaan bahawa buaya itu adalah jelmaan manusia dan sebahagian daripada keluarga Muliadi.

Detik melaporkan bahawa upacara besar-besaran telah dijalankan untuk menyambut buaya tersebut. Lebih menarik lagi apabila terdapat alunan gendang yang dimainkan oleh penduduk kampung bagi menyambut kepulangan buaya yang diberi nama Halimah, yang dianggap sebagai saudara kembar seorang manusia.

“Buaya itu dibawa pulang ke salah satu rumah penduduk di Jalan Paccinang 5 milik Muliadi untuk bertemu dengan seseorang yang mengaku sebagai keluarga buaya,” kata Bhabinkamtibmas Tello Baru Bripka Muhammad Kazim kepada Detik.

Difahamkan, Kazim telah meminta penduduk mengunci buaya itu di dalam sangkar, namun permintaan itu ditolak kerana penduduk percaya buaya itu keturunan manusia. “Bagi menghormati kepercayaan mereka, saya tidak memaksa,” katanya lagi. Di rumah Muliadi, Halimah dibalut kain kafan sebagai tanda hormat.

Minta Di Bawa Kembali Ke Habitat Asal

Pemilik Pembela Haiwan, Doni Herdaru Tona, menyarankan agar buaya itu dikembalikan ke habitat asalnya. “Untuk menghindari apa-apa kejadian yang tidak diingini di masa depan, buaya harus dikembalikan ke habitatnya, atau di daerah yang menyerupai habitatnya,” kata Doni kepada Detik.

Menurutnya, buaya tidak boleh tinggal di tempat yang sesak dengan manusia. Dia bimbang sekiranya buaya tinggal bersama manusia, akan ada kejadian buruk yang menimpa keluarga terbabit. Sekiranya itu berlaku, dia tidak mahu buaya menjadi sasaran kemarahan penduduk.

“Saya 100% yakin bahawa takhayul seperti ini tidak perlu dan tidak ada gunanya sama sekali. Nanti jika ada kejadian buruk di masa depan, yang akan disalahkan buaya, dan buaya akan dianiaya. Dia perlu tinggal di persekitaran bagi keseimbangan alam, bukan di rumah,” tambahnya.

Kepercayaan Masyarakat Indonesia

Kepercayaan masyarakat Indonesia atau lebih tepat masyarakat Sulawesi Selatan mengenai buaya adalah jelmaan manusia bukanlah perkara baharu di sana. Ahli sejarah Universiti Negeri Makassar Taufik Ahmad menjelaskan kepada Historia bahawa orang Bugis dan Makassar memang menjadikan buaya sebagai sebahagian daripada kehidupan manusia.

Di Kabupaten Bone, buaya itu dikenali sebagai To ri Salo, yang bermaksud “penduduk manusia di sungai”. Sementara itu, di Kabupaten Luwu, buaya itu disebut Ampu Salu atau penguasa sungai. Orang-orang Luwu juga memanggil buaya menggunakan perkataan “nenek”.

Kepada Historia, Taufik mengatakan bahawa kepercayaan ini muncul sebagai salah satu cara manusia untuk melindungi sungai. Menurut sejarah, penduduk Sulawesi Selatan tidak dibenarkan membuang air besar di sungai dan dilarang menangkap ikan dengan menggunakan racun.

Ahli sejarah Andi Achdian menegaskan bahawa kepercayaan ini tidak boleh dilihat dalam perspektif rasional dan tidak rasional, atau benar dan tidak benar. Dari perspektif sejarah, kepercayaan semacam ini bukanlah perkara baru.

Untuk rekod, Suara melaporkan kejadian yang sama turut terjadi di Maluku tahun lalu. Samiasa, seorang perempuan berumur 67 tahun dilaporkan berang selepas seekor buaya yang dipercayai sebagai jelmaan cucunya yang telah meninggal dunia telah ditembak mati oleh penduduk di Desa Kayeli.

Terdahulu, Indonesia menawarkan ganjaran yang besar kepada mereka yang berjaya menyelamatkan seekor buaya gergasi. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Indonesia Tawar Ganjaran Kepada Mereka Yang Berani Selamatkan Buaya Gergasi Ini

Terkejut Mereka Apabila Buaya Gemuk Ini Mahu Turut Serta Dalam Perlawanan Golf