Bekas sekutu rapat dan rakan perniagaan Low Taek Jho, atau lebih dikenali sebagai Jho Low, ditahan polis pada Jumaat lalu. Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail berkata Jasmine Loo direman keesokan harinya bagi membantu siasatan berhubung skandal 1MDB, lapor Berita Harian.

Saifuddin memberitahu Loo dipercayai mempunyai maklumat mengenai perkara itu. “Peguamnya telah menyatakan bahawa dia bersedia untuk menawarkan kerjasamanya kepada polis dan kerajaan,” katanya.

Baca Juga:

Saifuddin berkata, siasatan dijalankan mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan kerana jenayah pecah amanah. Waran tangkap telah dikeluarkan untuk Loo, bekas peguam am 1MDB, pada 2018.

Loo difahamkan hilang sejak Mei 2018, bersama beberapa individu penting lain yang dikaitkan dengan skandal 1MDB – bekas CEO SRC International Nik Faisal Ariff Kamil, bekas pengarah eksekutif 1MDB Tang Keng Chee dan Geh Choh Heng.

Keempat-empat mereka meninggalkan Malaysia sejurus sebelum pilihan raya umum ke-14 pada 9 Mei 2018. Pihak berkuasa kemudian meminta bantuan Interpol untuk mengesan mereka.

Pada bulan Mei, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membawa pulang Kee Kok Thiam, seorang ahli perniagaan yang merupakan pembantu kepada Low.

Kee hilang pada 2018 tetapi muncul di Terminal 2 Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada 3.30 pagi pada 3 Mei. Dia dipanggil ke ibu pejabat SPRM pada hari yang sama. Bagaimanapun, dia meninggal dunia akibat strok dalam bulan yang sama.