Seorang peserta pertandingan ratu cantik Miss Indonesia 2025 telah disingkirkan selepas sebuah video muncul menunjukkan beliau melambai bendera Israel dan mendoakan negara tersebut. Insiden ini mencetuskan kritikan hebat di negara majoriti Muslim itu, di tengah ketegangan berhubung tindakan Israel di Gaza.

Memetik SCMP, Merince Kogoya, yang mewakili provinsi Papua Pegunungan, telah disingkirkan secara rasmi daripada pertandingan pada Khamis minggu lalu selepas video yang kembali tular di media sosial.

Tindakan Kogoya itu, yang dirakam dalam video yang dimuat naik dua tahun lalu—sebelum tercetusnya perang Gaza pada Oktober 2023—menunjukkan beliau mengibarkan bendera Israel sambil berdoa untuk negara Yahudi itu.

Bagaimanapun, tindakannya secara meluas ditafsirkan sebagai sokongan kepada Israel sewaktu kempen tenteranya menentang rakyat Palestin.

Kontroversi itu memaksa penganjur Miss Universe Indonesia untuk menghantar pulang Merince dari fasa kuarantin pertandingan dan menggantikannya dengan peserta lain.

Dalam satu kenyataan yang dimuat naik di Instagram pada Isnin, Merince mempertahankan dirinya dengan menyatakan bahawa video itu bukanlah kenyataan politik tetapi merupakan ekspresi kepada kepercayaan Kristiannya.

“Video reel saya yang berusia dua tahun telah dikongsi secara meluas dan disalah tafsir dalam cara yang tidak menggambarkan kepercayaan saya,” tulisnya.