Perkhidmatan penghantaran barangan runcit dalam talian HappyFresh telah mengumumkan bahawa ia akan menutup operasi di Malaysia, lapor The Edge Markets.

Jenama itu mengumumkan berita ini di halaman Facebook mereka, HappyFresh berkata mereka tiada pilihan selain menghentikan operasi serta-merta berikutan keadaan ekonomi semasa.

Artikel Berkaitan:

Dalam tempoh tujuh tahun yang lalu, jenama itu berkata ia telah menyediakan pekerjaan untuk lebih 850 pekerja, pertumbuhan yang tidak dapat diatasi untuk banyak kedai dan kualiti perkhidmatan penghantaran mereka.

Difahamkan bahawa platform penghantaran barangan runcit menghadapi pelbagai cabaran. Jenama penghantaran makanan itu kini sedang melalui penstrukturan semula untuk menguruskan beban hutang yang semakin meningkat.

Bloomberg melaporkan awal bulan ini bahawa HappyFresh telah mengupah firma pemulihan Alvarez & Marsal Holdings LLC — penasihat penstrukturan semula — dan sedang menjalankan kajian mengenai kewangan syarikat selepas menghentikan penghantaran barangan runcit di beberapa negara.

Menurut DealStreetAsia, HappyFresh memerlukan modal yang lebih besar kerana beban hutang yang ditanggung kepada pasar raya, rakan kongsi logistik dan pelanggan lain semakin meningkat.

Selepas menggantung operasi di Malaysia dua minggu lalu, HappyFresh baru-baru ini memperoleh pembiayaan untuk menyambung semula operasi barangan runcit dalam talian tetapi hanya di Indonesia.

Jumlah pembiayaan tidak didedahkan tetapi dilaporkan semalam bahawa ia hanya akan memberi tumpuan kepada Indonesia sambil mempertimbangkan pilihan untuk perniagaan Thailand dan Malaysianya.