Sony sebelum ini ingin menawarkan sebuah kereta elektrik keluaran mereka sendiri. Untuk menjayakan idea ini, Sony dan Honda berkerjasama untuk membangunkan kereta elektrik yang serba canggih bersama integrasi konsol PS5 menerusinya.

Kereta elektrik tersebut dijangka akan turut mengintegrasikan sejumlah kandungan yang dimiliki oleh Sony ke dalam kereta termasuklah muzik, filem dan juga sokongan Playstation 5 sendiri. Ini akan memberikan kelebihan kepada Sony-Honda untuk bersaing bersama pengeluar gergasi lain seperti Tesla.

Baca Juga:

Sumber Gambar: Teslarati

Selain itu, pihak Sony mengatakan bahawa mengintegrasikan platform PlayStation 5 ke dalam kereta adalah boleh dilakukan secara teknologi. Di samping itu, penyedia lain juga tidak berupaya menawarkan khidmat kandungan menyeluruh seperti syarikat Sony.

Hal ini sekaligus memberi kelebihan buat penawaran kereta Sony-Honda kelak berbanding pengeluar kenderaan yang lain. Malah, pihak Sony juga mengatakan mereka mahu kereta yang ditawarkan juga mampu keseronokan hiburan yang luar biasa termasuklah kebolehan memainkan permainan PS5 menerusinya.

Sumber