iPhone Photography Awards adalah acara tahunan untuk semua pemilik iPhone dan anda sendiri boleh menghantar penyertaaan untuk pertandingan ini.

Syarat untuk menyertai pertandingan ini tetap sama; setiap gambar perlu ditangkap menggunakan iPhone, iPad atau iPod, dibenarkan menggunakan sebarang lensa tambahan khas untuk iPhone dan gambar-gambar tidak boleh diedit menggunakan program manipulasi gambar di komputer; Photoshop contohnya. Tetapi dibenarkan edit menggunakan Apps gambar yang ada di IOS.

Pemenang keseluruhan untuk pertandingan ini jatuh kepada gambar milik Sebastiano Tomada, yang dirakam ketika beliau di Qayarrah, Iraq. Dua kanak-kanak Iraq bersendirian di jalanan sambil di belakangnya kepulan asap tebal, situasi yang biasa di Iraq ketika ini.

Sebastiano Tomada – Children of Qayyarah

Gambar ini dirakam oleh Tomada dengan iPhone 6s pada tahun 2016 sewaktu pihak berkuasa Iraq melancarkan serangan untuk menngambil kembali Mosul dari ISIS. Kepulan asap di belakang kanak-kanak ini adalah akibat daripada pembakaran loji minyak oleh ISIS.

Photographer Of The Year pula jadi milik kepada Brenda O Se, Yeow-Kwang Yeo dan Kuanglong Zhang di tempat pertama, kedua dan ketiga. Di bawah juga adalah pemenang tempat pertama untuk beberapa kategori yang dipertandingkan.

Branda O Se – Dock Workers (#1)
Yeow-Kwang Yeo – The Performer (#2)
Kuanglong Zhang – The City Palace (#3)
Gabriel Ribeiro – #1 kategori ‘Potrait’
Christian Horgan – #1 kategori ‘Landscape’
Juan Carlos CastaƱeda – #1 kategori ‘The America I Know’
Francesca Tonegutti – #1 kategori ‘Animals’
Christopher Armstrong – #1 kategori ‘Abstract’
Nick Trobola -#1 kategori ‘Lifestyle’
Samuel Nacar – #1 kategori ‘News/Events’
Darren Boyd – #1 kategori ‘Others’

Tekan di sini untuk lihat senarai penuh pemenang yang lain bagi setiap kategori serta untuk membaca cerita di sebalik gambar yang dihantar.

Yang pakai iPhone 7 Plus tu, kamera dah hebat takkanlah tak nak test power. Penyertaan kini dibuka untuk tahun hadapan dan anda boleh cuba hantar gambar yang anda rakam di sini.