Sifat tidak sabar semasa menggunakan jalan raya seperti memotong barisan bukan saja menyusahkan pengguna jalan raya yang lain, bahkan tidak adil bagi pemandu kenderaan yang telah lama beratur menunggu giliran.

Baru-baru ini terdapat satu rakaman video dashcam menunjukkan sebuah kereta Volkswagen Passat bertindak memotong barisan semasa cuba masuk ke satu selekoh simpang masuk ke lebuh raya LDP.

Walaupun dia berjaya memotong masuk barisan di hadapan kereta Honda Civic, namun nasib tidak menyebelahi pemandu Volkswagen Passat tersebut kerana terdapat satu sekatan jalan raya di hadapan dan polis bertugas telah meminta kereta tersebut untuk berhenti ke tepi.

Tindakan polis bertugas tersebut dipuji oleh netizen kerana mengambil tindakan terhadap pemandu yang tidak bertanggung jawab tersebut. Bahkan ada sebahagian netizen meminta agar roadblock seperti ini diadakan lebih kerap seperti kesalahan trafik yang lain.

vocket-volkswagen-passat-kena-tahan-polis-1
Sumber Gambar: Facebook Sukan Star TV
vocket-volkswagen-passat-kena-tahan-polis-2
Sumber Gambar: Facebook Sukan Star TV
vocket-volkswagen-passat-kena-tahan-polis-3
Sumber Gambar: Facebook Sukan Star TV

Apa pendapat anda mengenai perkara ini, wajarkah pihak berkuasa membuat roadblock bagi mengenakan tindakan kepada mana-mana pemandu yang memotong barisan?

Kongsikan pandangan anda sebagai seorang pengguna jalan raya yang pernah menghadapi situasi sama pada ruangan komen di bawah.

Sebuah Toyota Hilux dihalang polis daripada mengikuti ambulans setelah pemandu van tersebut membuat pengumuman.

Geram Toyota Hilux Ikut Belakang, Ambulans Buat ‘Pengumuman’ Minta Polis Tahan Pemandu

Netizen Geleng Kepala Lihat Pemandu Wira Jadi ‘Escort’ Tidak Diundang Jentera Bomba

Sumber