Pengasas Amazon Jeff Bezos memberi amaran tentang kemelesetan ekonomi yang akan memberi kesan kepada masyarakat dunia. Dia menilai bahawa masa-masa yang sukar mungkin berlaku di masa akan datang. Kenyataan Bezos ini boleh dilihat pada ciapannya Rabu lalu yang menyebut bahawa kebarangkalian untuk masyarakat dunia menghadapi kesan ekonomi adalah tinggi.

Beliau juga memetik kenyataan Ketua Eksekutif Goldman Sachs David Solomon dalam ciapan tersebut di mana Solomon berkata kepada CNBC International bahawa peluang untuk kemelesetan ekonomi berlaku adalah cerah. Solomon sendiri berkata sudah tiba masanya untuk pemimpin korporat dan pelabur memahami risiko dan bersedia untuk menghadapi situasi ini

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Baca Juga:

“Saya fikir sudah tiba masanya untuk lebih berhati-hati, tentang potensi risiko anda. Saya fikir anda harus melihat bahawa akan ada lebih banyak turun naik di kaki langit,” kata Solomon dalam wawancara CNBC International. “Sekarang, ia tidak bermakna kita akan menghadapi senario ekonomi yang sangat sukar. Tetapi mengenai pengagihan keputusan, ada kemungkinan besar kita mengalami kemelesetan di Amerika Syarikat,” katanya tambah.

Bezos sendiri adalah salah satu daripada dua orang terkaya di dunia. Menurut Forbes, kekayaannya mencecah AS$171 bilion pada 2022. Di hadapan beliau adalah Elon Musk, pengasas Tesla yang mempunyai kekayaan sebanyak AS $ 219 bilion.

Sebelum ini Musk turut mengulas mengenai kemelesetan ekonomi khususnya di AS. Ia didedahkan pada mesyuarat pemegang saham Tesla. Pada mesyuarat tersebut, para pemegang saham membangking persoalan besar tentang bagaimana syarikat merancang untuk membelanjakan wang pada tahun-tahun akan datang.

Musk bergurau bahawa “membuat ramalan makroekonomi adalah resipi untuk bencana”. Tetapi beliau percaya AS khususnya “telah melepasi kemuncak inflasi” dan berkemungkinan akan mengalami “kemelesetan yang agak sederhana” selama kira-kira 18 bulan. Kenyataan Musk ini hadir melalui analisis ekonominya pada harga komoditi. Di mana Tesla membayar bahan dan barangan yang diperlukan untuk membuat kenderaan elektrik.

“Kami mendapat sedikit gambaran tentang ke mana harga barang akan bergerak dari semasa ke semasa. Kerana apabila anda membuat berjuta-juta kereta, anda perlu membeli komoditi beberapa bulan lebih awal apabila ia diperlukan,” katanya.