Pada akhir bulan lalu, pihak JPJ telah memberikan kata putus akan menyaman atau memenjarakan mana-mana pihak yang didapati bersalah meletakkan kenderaan di lorong kecemasan Jalan Temiang-Pantai tanpa alasan munasabah.

Terbaharu, orang ramai mempertikaikan tindakan sekumpulan geng kereta Honda berkumpul beramai-ramai di sebuah laluan sehingga menutup kesemua lorong jalan raya tersebut.

@longrepro30

Balas kepada @besi_buruk83 #fypシforyoupage #fypシ #fyp

♬ оригинальный звук – лалала

Beberapa pihak tampil memberitahu bahawa mereka semua berkumpul di satu lebuh raya yang sudah lama terbengkalai di Jalan Kampung Keruak, Besut, Terengganu. Tambah mereka lagi, aktiviti bergambar mereka itu langsung tidak mengganggu pengguna jalan raya lain.

Mereka turut menjelaskan bahawa lebuh raya yang sepatutnya menghubungkan beberapa buah lokasi ke arah negeri-negeri utara Malaysia sudah lama terhenti pembinaannya dan pada hujung jalan itu pihak berkuasa telah pun meletakkan batu penghalang.

Sumber Gambar: Facebook Malaysia Automotive Shitposting
Sumber Gambar: Facebook Malaysia Automotive Shitposting
Sumber Gambar: Facebook Malaysia Automotive Shitposting
Sumber Gambar: Facebook Malaysia Automotive Shitposting

Bagaiamanapun, ada netizen menegaskan bahawa lebuh raya yang tidak siap masih lagi dikategorikan sebagai ‘jalan sedang pembinaan’ dan menceroboh tapak dalam pembinaan adalah satu kesalahan.

Tambah netizen lagi, setiap tanah atau tapak pembinaan mempunyai pihak yang memilikinya dan sepatutnya orang awam perlu mendapatkan kebenaran daripada pemiliknya terlebih dahulu sebelum mahu membuat sebarang aktiviti di lokasi terbabit.

Sebaiknya aktiviti-aktivti berkumpulan dalam jumlah yang ramai perlu dielakkan supaya kita semua dapat memutuskan rangkaian penularan kes COVID-19 yang semakin melonjak pada hari ini.

*Ikuti VOCKET CAR CLUB melalui Facebook dan Instagram untuk ketahui perkembangan dan isu semasa automotif dari dalam dan luar negara.

Bayar denda RM2,000 atau penjara 6 bulan, itu keputusan yang dikeluarkan oleh pihak JPJ sejurus tular isu geng Honda Civic FC bergambar di Jalan Temiang-Pantai. Baca lebih lanjut melalui pautan di bawah.

Jangan Berhenti Di Lorong Kecemasan Jalan Temiang Atau Berdepan Hukuman Penjara 6 Bulan

Buat ‘Gathering’ Di Jalan Pintas Temiang, Netizen Tegur Geng Konvoi Honda Civic

Selepas Geng Civic FC Dicari Polis, Kelab Kereta Lain Mula Padam Gambar ‘Gathering’ Di Temiang

Sumber