Squid Game telah berjaya mencipta fenomena yang luar biasa kepada masyarakat umum. Sejak ia dilancarkan, drama bersiri 9 episod itu telah berjaya menduduki tempat pertama di pelbagai negara sejak bulan September tahun ini. Kini, sekumpulan orang diberi peluang mencuba permainan tersebut dan kelainan yang paling besar adalah tanpa hukuman mati.

Memetik laporan The National, dua kumpulan yang akan disertai oleh 15 peserta telah dipilih untuk menyertai permainan tersebut yang dianjurkan oleh Pusat Kebudayaan Korea di Abu Dhabi. Para peserta juga akan memakai pakaian yang sama seperti para pelakon Squid Game – manakala staf pula akan mengenakan baju warna merah dengan topeng muka.

Pusat Kebudayaan Korea menyatakan bahawa perbezaan yang ketara dari drama Squid Game adalah tiadanya elemen kejam dan dramatik. Permainan yang dianjurkan oleh organisasi ini akan lebih terarah kepada menyampaikan serta mendidik masyarakat UAE mengenai budaya yang terdapat di Korea.

Lampu hijau lampu merah, batu loncatan kaca, permainan dalgona, guli dan ttakji semuanya akan dimainkan dalam lima pusingan yang berbeza. Di Netflix, para peserta mati apabila mereka gagal menyelesaikan permainan, tetapi menjelang acara tersebut, Pusat Kebudayaan Korea menekankan tiada elemen kejam yang akan dikenakan dan peserta yang tersingkir akan berada di tepi untuk menonton peserta lain meneruskan permainan.

Nam Chan-woo, pengarah Pusat Kebudayaan Korea, mengatakan tentang acara tersebut: “Di tengah populariti Squid Game, kami telah mempersiapkan acara ini untuk merasa sendiri pengalaman budaya bermain di Korea bersama orang ramai di Emiriah Arab Bersatu. Sama seperti K-pop telah mendapat populariti di seluruh dunia melalui YouTube pada tahun 2010-an, saya rasa Netflix akan menjadi saluran untuk penyebaran global kandungan video Korea seperti drama dan filem.”

1. Lampu hijau, lampu merah

“Permainan ini adalah permainan masa kecil yang sangat popular di Korea. Secara peribadi, saya selalu bermain semasa kecil bersama rakan sekolah dan rakan di kawasan kejiranan saya. Dalam bahasa Korea kami memanggilnya, ‘Bunga mawar Sharon telah berkembang,’ dan bukannya Lampu Hijau dan Lampu Merah. Orang yang dikesan bergerak akan kalah,” kata Nam.

2. Batu loncatan kaca

Untuk pusingan ini, KCC merancang untuk melakukan batu loncatan di lantai, dengan mengatakan ia akan “berjalan sama seperti dalam siri Squid Game.”

3. Dalgona

“Selepas sekolah dalam perjalanan pulang, anda akan melihat pembuat dalgona di hadapan sekolah anda. Anak Korea membayar Dh1 atau Dh2 10 hingga 20 tahun yang lalu, jadi mungkin Dh5 hingga Dh10 sekarang, untuk satu permainan dalgona.

“Mereka semua berkumpul dengan rakan-rakan mereka dan berusaha mengeluarkan bentuk yang ditandai. Sekiranya anda berjaya mendapat bentuknya tanpa ada cacat cela, anda akan mendapat satu lagi secara percuma, ”kata Nam.

4. Guli

“Dua pemain diperlukan untuk bermain permainan dengan guli, dan mereka yang menghabiskan semua guli akan kalah. Namun, KCC akan melakukan permainan lain atau ganjil dengan guli, ”kata Nam. “Ini juga permainan anak-anak yang sangat umum di kalangan orang Korea.”

5. Ttakji

Sama seperti permainan yang dimainkan dalam episod pertama rancangan ini, pemain yang berjaya membalikkan kertas tebal itu akan menjadi pemenang.

“Ini adalah permainan tradisional Korea; kami bermain ttakji dengan rakan dan keluarga semasa cuti, seperti Hari Tahun Baru atau Hari Kesyukuran,” kata Nam. “Orang Korea menggunakan kalendar lama untuk membuatnya kerana mereka biasanya cukup keras untuk membuat ttakji yang tahan lama.”

Permintaan kasut Vans ‘slip-on’ putih meningkat 7,800% gara-gara Squid Game. Untuk bacaan lanjut, klik pautan di bawah.

Permintaan Kasut Vans Slip-On Putih Meningkat 7,800% Kerana Squid Game

Penonton Mula Dakwa Squid Game Tiru Filem Jepun Tahun 2014

Nombor Pada Kad Squid Game Asli, Pemilik ‘Stress’ Terima Lebih 4,000 Panggilan Setiap Hari