Tesla memecat salah seorang pekerja mereka selepas mencipta satu laman web yang mengkritik pemilika syarikat iaitu Elon Musk.

Matthew Labrot, yang berada dalam pengurusan dan melatih pekerja jualan, menubuhkan laman web yang dipanggil “Pekerja Menentang Elon,” yang merupakan surat terbuka kepada syarikat untuk menggantikan Musk sebagai CEO.

Baca Juga:

Buat Laman Web Menentang Musk Kerana Sayangkan Tesla

Labrot mula mempunyai keraguan tentang jutawan itu sejak membeli Twitter (kini X) dan sokongannya terhadap kempen Trump menjelang pilihan raya presiden tahun lalu.

Tesla
Elon Musk

“Saya sangat gembira dengan kedudukan saya, dan saya boleh terus bekerja dalam peranan itu sepanjang hidup saya,” kata Labrot.

Titik perubahan berlaku apabila Musk didakwa melakukan penghormatan Nazi pada acara untuk Presiden A.S. Donald Trump.

“Apabila Ketua Pegawai Eksekutif anda membuat salah satu daripada keputusan itu, ia menarik syarikat bersama-sama dengannya,” ujar Labrot.

Tesla

Labrot berkata bahawa pandangan politik Musk menjejaskan jualan Tesla di lapangan kerana pelanggan meninggalkan jenama itu.

Beliau juga berkata bahawa kepimpinan Tesla tidak cukup membimbing pekerja tentang cara mengendalikan “protes dan vandalisme” terhadap syarikat itu.

Tesla

Labrot juga menyembur cat Cybertruck miliknya dengan mesej anti-Musk sehari selepas menubuhkan laman webnya sebagai tanda protes.

Dia kemudiannya dipecat kerana “menggunakan sumber syarikat untuk membina laman web yang tidak sejajar dengan perspektif syarikat,” laporan itu mencadangkan. Labrot menafikan dakwaan itu dan terus menghadiri protes Tesla.