Olimpik Tokyo 2020 yang dijalankan sewaktu wabak COVID-19 telah memaksa semua penyokong negara masing-masing  untuk menyokong negara mereka di laman sosial sahaja. Ini setelah sekatan perjalanan keluar negara disekat bagi membendung wabak yang telah menyerang seluruh dunia sejak awal tahun lalu lagi.

Bagaimanapun, kemeriahan ini masih tetap dirasa apabila kita membuka laman sosial dengan kebanyakan netizen menyatakan sokongan mereka kepada negara masing-masing. Di Malaysia sahaja, anda boleh lihat bagaimana sokongan diberikan sepanjang atlet negara kita beraksi.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Namun persoalannya, adakah laungan Malaysia Boleh dari netizen Malaysia di laman sosial telah melayakkan mereka untuk memenangi emas bagi acara penyokong paling heboh di Facebook?

Melalui hasil data yang dikeluarkan oleh Facebook, negara yang paling layak untuk memenangi emas kerana sokongan yang luar biasa kepada atlet negaranya di laman sosial adalah Filipina. Ini hadir selepas mereka berjaya merangkul pingat emas melalui atlet angkat berat Hidily Diaz. Di tempat kedua pula, jatuh kepada Amerika Syarikat dan India berada di kedudukan ke tiga.

1627638625232-screen-shot-2021-07-30-at-54700-pm.png
Facebook

Selain Facebook, syarikat media sosial terbesar di dunia turut mengumpulkan data dari anak syarikatnya sendiri iaitu Instagram. Keputusan ini dikeluarkan selepas Facebook mengambil kira tahap penggunaan emoji yang berasaskan bendera dan komen yang diterima oleh setiap atlet negara masing-masing yang bertanding.

Filipina sememangnya layak berada di atas selepas berjaya mencipta sejarah dengan memenangi emas pertama sepanjang 93 tahun penyertaan mereka di dalam temasya ini. Hidilyn Diaz bukan sahaja memberikan rekod baru kepada Filipina, tetapi ia juga mencipta rekod baru untuk sukan Olimpik.

Selain daripada Diaz, atlet lain yang berjaya mencuri tumpuan penyokong masing-masing adalah Simone Biles dari Amerika Syarikat yang menarik diri di saat akhir akibat daripada masalah kesihatan mental. Keputusannya itu telah mencetuskan debat di laman sosial mengenai betap pentingnya kesihatan mental.

Berlatih di Melaka menang di Jepun, Hidilyn Diaz cipta sejarah sumbang emas pertama buat Filipina. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Berlatih Di Melaka Menang Di Jepun, Hidilyn Diaz Cipta Sejarah Sumbang Emas Pertama Buat Filipina

Apa Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Katil Anti-Maksiat, Tempat Tidur Atlet Olimpik Tokyo 2020

Gayakan Seragam ‘Sopan’ Di Sukan Olimpik, Gimnas Wanita Jerman Ini Curi Tumpuan Netizen