Gunung Irau merupakan puncak tertinggi di Cameron Highlands dan gunung yang ke-15 tertinggi di Malaysia dengan ketinggian 2,110 meter. Ibarat ‘Fangorn Forest’ di dalam filem ‘Lord Of The Rings’, gunung ini merupakan antara tarikan aktiviti pendakian kerana keunikan hutan lumutnya di gunung ini.

Berikut saya kongsikan 15 tips dan persediaan buat anda yang ingin mendaki Gunung Irau.

1. Untuk membuat pendakian Gunung Irau, terlebih dahulu perlu memohon permit daripada Jabatan Perhutanan Negeri Pahang. Permohonan boleh dibuat secara atas talian dilaman web forestry.pahang.gov.my

2. Makluman keputusan permohonan akan di hantar ke emel. Bagi bayaran permit, ia hendaklah disediakan dalam bentuk Wang Pos atau Bank Draf atas nama Pengarah Perhutanan Negeri Pahang dan diserahkan kepada Pejabat Hutan Daerah Cameron Highlands.

3. Dinasihatkan membuat tembahan tarikh seawal mungkin kerana permit dikeluarkan hanya untuk 100 orang pendaki setiap hari. Yuran permit telah naik dari RM5 ke RM10 bermula Februari 2017 untuk seorang pendaki.

4. Sebelum pendakian, perlu ke Balai Polis Brinchang untuk memaklumkan maklumat pendakian seperti senarai ahli mendaki, waris yang boleh dihubungi, waktu dijangka tamat aktiviti mendaki dan sertakan salinan permit mendaki.

5. Perjalanan untuk ke tempat permulaan pendakian akan melalui ladang teh yang menghijau. Keadaan stuktur jalan telah pun dinaik pulih dari sebelumnya.

Walaubagaimanapun, keadaan jalan yang sempit dan banyak selekoh yang tajam memerlukan pemanduan yang lebih berhati- hati dan perlu membunyikan hon di setiap selekoh. Jika rasa tidak berkeyakinan untuk memandu sendiri, boleh menggunakan khidmat menyewa kenderaan ‘4×4’ yang banyak disediakan dengan harga yang berpatutan.

6. Biasanya pendakian mengambil masa 3 hingga 4 jam untuk sampai ke puncak bergantung kepada stamina masing- masing. Dinasihatkan anda memulakan pendakian pada awal pagi untuk mengelakkan aktiviti turun dilakukan pada lewat petang. Jadi anda dapat tiba di tempat permulaan pendakian sebelum waktu malam.

7. Peringkat permulaan trail agak mendatar dan laluan menurun sebelum trail mula mendaki. Ketika perjalanan, anda akan menjumpai pelbagai jenis bunga dan periuk kera serta bakal disajikan dengan keindahan hutan yang berlumut dan menghijau.

8. Selepas dua jam mendaki, akan sampai kawasan lapang yang dipanggil Anak Irau atau ‘False Peak’. Dari sini memakan masa lebih kurang 1 jam 15 minit untuk sampai ke puncak.

9. Pendaki dinasihatkan memakai ‘windbreaker’ kerana suhu pada waktu pagi di sini sejuk sekitar 20- 22 Celcius. Boleh juga bawa bersama baju hujan atau ‘poncho’ sebagai persediaan jika hujan kerana cuaca di sini tidak menentu.

10. Oleh kerana sepanjang pendakian untuk ke puncak tiada sumber air, anda perlu membawa bekalan air yang secukupnya. Bawa juga makanan untuk memberi tenaga seperti pisang, coklat, makanan tengahari untuk makan di puncak dan jangan lupa bawa bersama ‘air kemenangan’.

11. Hampir sepanjang pendakian, trail basah, lecak dan berlumpur. Jika langkah tidak diatur dengan berhati-hati, anda boleh terjatuh di dalam lumpur separas lutut. Pakai kasut yang bersesuaian. Disarankan memakai kasut getah atau ‘Adidas Kampung’ kerana ia selesa dan senang dicuci.

12. ‘Glove’ atau sarung tangan juga perlu dipakai untuk mengelakkan kecederaan pada tangan apabila perlu berpaut pada dahan atau akar kayu semasa mendaki.

13. Barang-barang lain sebagai langkah persediaan yang perlu dibawa seperti ubat-ubatan atau ‘basic first aid’ (minyak panas, pembalut luka, bandage), ‘headlamp’, wisel, pisau kecil, ‘lighter’ dan juga bawa bersama hati yang gembira.

14. Jaga alam sekitar dan jangan buang sampah merata-rata. Jangan ambil apa-apa kecuali gambar. Jangan tinggalkan apa-apa kecuali jejak kaki.

15. Lakukan latihan fizikal beberapa minggu sebelum mendaki agar anda mendapat stamina yang baik. Berdoalah agar keaadan kesihatan dalam keadaan yang terbaik. Perbetulkan niat semoga aktiviti mendaki ini dinilai sebagai satu ibadah disisi Allah S.W.T.

Selamat mendaki.

Baca lagi: Demi Mengenang Momen Perkenalan, Pasangan Ini Panjat Gunung Untuk ‘Wedding Photoshoot’ Mereka