Selalu berlaku, saya berkunjung ke sesebuah tempat, tak lama selepas itu berlaku kejadian-kejadian gerun.

1999 – Beberapa hari pulang dari ziarah al-Aqsa, keluar di TV yang al-Aqsa dikepung.

2012 – Beberapa minggu selepas pulang dari Kaherah, kudeta berlaku dengan kejam. Seorang pegawai Ikhwan Muslimin di HQ Muqattam yang menyantuni kami, syahid ditembak.

2016 – Beberapa minggu selepas pulang dari Istanbul, berlaku pengeboman di jalan yang kami lalui di Taksim.

(Kalau di Jepun / Korea, pasti mereka akan gelarkan saya ‘malaikat maut’ jika baca entri ini.)

Tapi pernah juga peristiwa berlaku semasa saya berada di sana. 1990, tragedi Terowong al-Muaissim di Mina. Kami baru saja tiba di Makkah kembali, dan hanya dapat berita keesokan harinya. Dan selepas tiba di Malaysia baru tahu tragedi itu begitu menyayat hati.

Yang terbaru, terbalik. Beberapa minggu selepas kejadian penculikan dan pembunuhan rakyat Malaysia di Ho Chi Minh City (HCMC), saya pula ke sana.

(Malam hari jadi Ho Chi Minh di HCMC, sehari sebelum Wesak dan dua hari sebelum pilihan raya umum. Polis berjaga-jaga di sekitar bandar.
Malam hari jadi Ho Chi Minh di HCMC, sehari sebelum Wesak dan dua hari sebelum pilihan raya umum. Polis berjaga-jaga di sekitar bandar.)

Adakah saya tidak takut?

Saya memahami bahawa di mana-mana saja di muka bumi ini ada kejadian-kejadian gerun. Di Eropah ada ancaman pengganas. Di Jepun ada ancaman gempa bumi. Di Indonesia ada ancaman gunung berapi. Di rumah sendiri pun ada ancaman nyawa dicabut sewaktu sedang tidur dengan aman (sekiranya mahu lihat ini pun suatu ‘ancaman yang menggerunkan.’)

Itu bab bencana alam dan pengganas. Scam dan jenayah-jenayah lain lagi satu dua tiga bab.

Tipulah kalau tidak gerun langsung. Namun atas kepercayaan bahawa apa-apa sahaja boleh berlaku pada bila-bila masa, di mana-mana saja, dan melalui apa-apa sebab sekalipun, maka langkah bersiap sedia dan berjaga-jaga diambil.

Disebabkan, antara usaha dengan tawakkal, usaha dulu. Selepas berusaha baru layak bertawakkal.

Langkah-langkah keselamatan itu ialah:

1. Beli travel insurance

Pilih yang cover pengurusan kematian kita di luar negara. Ini penting bagi memudahkan keluarga membawa jenazah kita pulang ke tanah air. Ataupun, jika kita dan keluarga redha, kebumikan saja di luar negara tanpa perlu bawa pulang. Lebih jimat, dan doa tetap boleh sampai tanpa perlukan pasport.

Selain daripada itu, pilih juga yang cover kos kemalangan dan perubatan (tertakluk pada syarat). Tidak semua negara menyediakan hospital kerajaan yang murah seperti di Malaysia.

Di Jepun, misalnya. Kos perubatan sangat mahal dan itu adalah jawapan kepada mengapa mereka begitu menjaga kesihatan, sehingga usia hampir 100 tahun pun masih mampu jalan kaki naik turun tangga di stesen-stesen subway. (Cadangan: AXA Affin / AIG. Nota: Saya bukan agen insurans. Sila beli online.)

2. Alert pada isu semasa terutama bencana alam

Walaupun tiket sudah lama kita beli, apabila tiba waktunya berlaku pula kejadian yang tidak diingini. Tidak semestinya kita burn tiket itu. Rujuk pada kedutaan Malaysia / rakyat kita di sana, adakah masih selamat untuk pergi ataupun masih boleh lencong ke destinasi lain yang berhampiran.

Itinerari kami asalnya dari HCMC mahu terus ke Siem Reap. Disebabkan macam-macam kejadian yang berlaku, saya pendekkan tempoh di HCMC dan detour ke Phnom Penh sebelum ke Siem Reap.

Baca: 4 Risiko Besar Yang Ramai Traveller Pandang Remeh Sewaktu Mengembara

3.Berhubung dengan kedutaan Malaysia

Emelkan butiran diri dan perjalanan kepada kedutaan Malaysia di negara berkenaan.

4. Bersederhana dalam perlakuan

Berada di negara-negara yang banyak scam malah jenayah, jangan sesekali tunjuk lagak taiko lagi sombong kepada rakyat tempatan terutama di pasar-pasar. Tawar menawar dengan sehabis baik, namun jangan kita yang mulakan pergaduhan dulu.

Biar mereka yang campak kalkulator, bukan kita. Biar mereka yang carutkan kita, bukan kita. Ingat, kita pendatang. Mereka walaupun yang jaga kedai cuma seorang, bila-bila masa boleh panggil geng. Itu kan kawasan dia.

5. Elakkan naik teksi seorang diri

Di negara yang banyak berlaku penculikan dan jenayah. Elak naik teksi sendirian. Kalau kita tahu teksi di tempat itu memang terlalu banyak kes jenayah, jangan naik teksi, tapi naiklah bas. Jangan berjalan di lorong gelap.

Elak pergi ke red-light district (kawasan banyak pub dan pelacuran) dan black area (kawasan jenayah – jual senjata api, banyak kes bunuh, dll.)

cara-jaga-keselamatan-masa-travel-2

6. Jangan tayang harta anda

Di negara yang kadar jenayah tinggi dan banyak peniaga kaki scam, jangan tayang-tayang harta, contohnya kamera hebat. Jangan pamer beg tangan berjenama, jam mahal, gelang rantai cincin berlian dan emas berkarat-karat. Dah pakai grand-grand, nak minta diskaun pula… memang taklah.

7. Jangan senang-senang keluarkan kad kredit

Pelancong Malaysia dianggap kaya kerana terkenal dengan imej kaki shopping. Yang backpackers pun kena tempias sekali. Pergilah ke mana-mana bazar utama di dunia, pasti ada penjaja yang pandai cakap Melayu sama ada sangat fasih ataupun sikit-sikit.

Itulah sebabnya point no. 6 ditulis. Mereka sangat suka pelanggan yang ada kad kredit. Pasti akan dilayan dengan penuh (baca: terlebih) ‘mesra.’

8. Jangan senang-senang buka dompet yang berisi duit berkepuk di depan orang ramai.

Malah di depan pekedai pun jangan. Ada sesetengah tempat seperti di Istanbul Grand Bazaar, pekedai berani ambil sendiri duit terus dari dompet kita dan pulangkan baki ikut sesuka hati dia (kalau dia nak pulangkan.)

9. Kalau keluarkan wang dari mesin ATM, terus masukkan wang ke dalam dompet sebelum berjalan keluar dari situ

Bukannya sambil berjalan sambil masukkan wang. Bukan pergi ke tengah-tengah orang ramai dan kira duit sambil kebingungan menghitung jumlah sifar pada matawang… siap keluarkan handfon pula untuk semak conversion rate ke RM. Ini memang cari nahas.

Kebanyakan mesin ATM di luar negara masih lagi mengeluarkan wang dulu sebelum kad ATM, tidak seperti di Malaysia. Jadi pastikan alert.

10. Kalau kita travel mengikut kawan, pastikan kita pun study juga peta dan kedudukan hotel

Sekiranya terpisah, kita tahu jalan pulang. Sekurang-kurangnya, hafal nama hotel. Dan bawa business card hotel ke mana-mana kita pergi. Mudah untuk tunjukkan kepada pemandu teksi terutama di negara yang rakyatnya tidak pedulikan Bahasa Inggeris.

11. Smartphone antara objek popular untuk dicuri / dicopet / diragut

Di Phnom Penh, kita duduk di dalam tuktuk pun peragut boleh capai. Itu sebab tiba saja di sana, orang hotel akan pesan ‘be a smart traveller.’ Jadi, nak berselfie pun jangan teruja sangat sampai jadi non-smart traveller.

12. Asing-asingkan wang tunai

Kalau bawa wang tunai yang banyak, jangan simpan semuanya dalam dompet. Asingkan dan simpan dalam money belt / neck pouch yang boleh disorokkan dalam baju.

cara-jaga-keselamatan-masa-travel-3

13. Jaga pasport anda

Pasport pun sorokkan sekali dalam money belt / neck pouch. Pasport Malaysia antara yang digemari kerana ‘kuasanya’ boleh masuk ke 163 negara tanpa visa.

14. Jangan dedahkan kepada orang asing nama hotel tempat kita menginap.

Jangan dedahkan di media sosial juga. Kita tak tahu siapa yang dengar / baca.

15. Jangan cakap besar, dabik dada

Pergi Mekong, canang Amazon lagi best. Pergi Gili Trawangan, canang Maldives lagi best. Pergi Hello Kitty, canang Disneyland lagi best.

Tak perlu show off yang kita dah pernah sampai ke tempat yang lagi hebat dan berkos tinggi, dan kutuk-kutuk tempat yang kita berada sekarang itu sangat koman dan tidak berkelas. Kita tak tahu siapa sedang pasang telinga.

16. Pergi hanya ke tempat yang Tuhan suka

Buat hanya aktiviti yang Tuhan suka.

17. Tanya diri sendiri, nak travel untuk apa, demi siapa?

Kalau agak-agak tersasar niat travel, perbaiki sebelum pergi. Berdoa, dan sebaiknya solat hajat. Mohon Tuhan pelihara kita dan keluarga yang kita tinggalkan.

Selepas berusaha, barulah layak untuk kita bertawakkal.

Bagaimana kalau berlaku juga? (Nauzubillahi min zalik.)

Hadap saja. Terima saja. Gunakan iman yang ada untuk redha. Pasti ada sebab mengapa Tuhan pilih kita dan keluarga kita untuk melaluinya. Dia tidak akan bebankan kita dengan sesuatu yang kita tidak mampu.

Adakah kejadian-kejadian scam dan jenayah ini seperti familiar?

Ya, bukan di HCMC sahaja berlaku. Di Kuala Lumpur juga. Malah hampir di seluruh dunia ada.

Jadi, hati-hati walau ke manapun kita pergi. Tuhan memerhati, Tuhan menguji.

Baca lagi: 19 Tips Elak Kecurian Dan Kehilangan Duit Serta Barang Penting Semasa Travel