Jika anda bertanya pada saya negara mana yang saya jatuh cinta? Saya akan pilih Turki, pergi banyak kali pun tidak akan pernah jemu.

Saya pasti anda juga akan jatuh cinta dengan Turki, silap hari bulan, dengan orang Turki sekali anda jatuh cinta. Kenapa Turki?

1. Prosedur visa yang sangat mudah, percuma selama 90 hari bagi rakyat Malaysia.

2. Boleh menjelajah ke dua benua sekaligus Asia dan Eropah melalui selat Bosphorus.

3. Negara yang sangat luas untuk diteroka, terdapat 81 negeri semuanya di Turki.

4. Setiap inci tanah Turki pasti ada sejarahnya yang tersendiri, pergilah ke ceruk mana sekalipun, anda akan temui sesuatu yang unik dan indah.

Baca: 15 Tip Travel Ke Istanbul, Turki Buat Backpacker

bercuti-ke-turki-4

5. Menikmati panorama dari atas udara dengan menaiki belon udara di Cappadocia, sebuah pengalaman yang sungguh indah mempersona.

6. Kota Istanbul merupakan antara salah satu kota tercantik di dunia. Terletak di antara dua laut iaitu laut Marmara dan laut hitam.

7. Merupakan pintu masuk ke negara eropah timur seperti Bulgaria dan Greece, anda boleh ke sana dengan menaiki bas, keretapi, feri dan kapal terbang tambang murah.

8. Bersempadan dengan negara Bulgaria, Greece, Cyprus, Georgia, Armenia, Iran, Iraq dan Syria.

9. Di Bursa tempat bersemadinya jasad pengasas empayar islam Uthmaniyyah iaitu Osman Gazi.

10. Jika anda suka aktiviti musim sejuk, di Turki terdapat lebih dari 8 gunung ski resort, antaranya : Uludag Bursa, Erciyes kayseri, Kartepe, Sariksmis, Bitlis, Elmadag.

11. 98% penduduk negara Turki beragama islam.

Baca: 6 Jenis Hotel Di Turki Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Buat Tempahan Bilik

bercuti-ke-turki-3

12. Anda boleh mencuba pelbagai jenis makanan tradisi Turki, kerana hampir kesemuanya adalah halal.

13. Dari Turki juga anda boleh ke serata negara eropah dengan menaiki kapal terbang tambang murah seperti ke German, Perancis, Poland, Greece, United Kingdom dan lain-lain.

14. Antara syarikat kapal terbang tambang murah yang beroperasi di Turki ialah : Pegasus Air, Aegean, Air Arabia, Fly Dubai, Easyjet, Condo, Tuifly, Germanwing, Transavia, Norwegian.

15. Sebuah negara yang kaya dengan sejarah, budaya, tempat semula jadi, gunung ganang yang cantik, sungai dan tasik yang jernih.

16. Kos belanja yang tidak berapa mahal berbanding dengan negara eropah barat.

17. Negara yang sangat mesra pelancong, anda akan rasa selesa seperti berada dalam negara sendiri.

bercuti-ke-turki-2

18. Negara yang telah dihuni oleh empat empayar besar seperti : empayar rom, empayar greek, empayar rom byzantium dan empayar uthmaniyyah.

19. Melihat hasil arkitek islam hebat Mehmed Aga iaitu Masjid Biru yang menjadi lambang kemasyhuran kota Istanbul selain dari Hagia Sophia.

20. Terletaknya sebuah makam sahabat iaitu Abu Ayyub Al-Ansari di daerah Eyup Istanbul. Satu-satunya sahabat nabi yang syahid di bumi Turki.

21. Urfa, sebuah negeri yang digelar negeri para nabi, di sini terletaknya makam nabi Ayub as, nabi Ilyasa as dan makam isteri nabi Ayub as iaitu Siti Rahmah. Mengikut riwayat juga, di sini tempat lahirnya nabi Ibrahim as, juga tempat nabi Ibrahim dibakar oleh raja Namrud.

22. Bandar Urfa juga merupakan antara bandar yang tertua di dunia, mengikut riwayat, bandar Urfa telah dibangun semenjak zaman nabi Idris a.s.

23. Jika anda ingin melihat kota islam penuh, pergilah ke negeri Konya, sekitar 10-16 jam perjalanan dari Istanbul dengan bas atau keretapi, di sana tempat asasnya kerajaan islam bertapak di Turki iaitu kerajaan Seljuk.

24. Menikmati pemandangan taman kapas batu kapur putih yang unik di Pamukkale. Anda pasti terpegun.

bercuti-ke-turki-1

25. Jika anda ingin menikmati alam flora dan fauna, Trabzon merupakan destinasi yang wajib anda pergi jika ke Turki. Terletak di persisir laut hitam.

26. Hatay atau Antakya, wilayah paling selatan di Turki, tempat bersemadinya jasad Habibi Najjar, kisahnya ada diceritakan di dalam surah yasin.

27. Pengangkutan awam yang sangat sistematik dan lengkap di seluruh negara Turki, pergilah ke ceruk mana pun di Turki, anda tidak akan menghadapi masalah pengangkutan awam.

28. Tempat berlakunya pertempuran antara kerajaan Troy dan Greek (Kisah ini ada diceritakan dalam filem Troy), di Canakkale anda boleh lihat replika patung kuda yang menjadi simbol kejatuhan kerajaan Troy.

Dan banyak lagi alasan kenapa saya cintakan Turki, jika mahu disenaraikan kesemuanya pasti panjang berjela artikel ini. Semoga bermanfaat.

Baca lagi: 22 Aktiviti Menarik Yang Boleh Anda Lakukan Bila Travel Ke Cappadocia Turki