Setiap orang perlu ‘bijak kewangan’ dalam perbelanjaan harian supaya mempunyai simpanan duit mencukupi yang boleh digunakan pada masa-masa kecemasan.

Bagaimanapun, menerusi keputusan Kajian Celik Kewangan Malaysia RinggitPlus 2023 (RMFLS) baru-baru ini, didapati 55% daripada responden mengakui berbelanja sama banyak atau lebih daripada gaji yang mereka perolehi setiap bulan — ini menyebabkan mereka tidak mampu membuat sebarang simpanan duit kecemasan.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Baca Juga:

Sumber Gambar: RinggitPlus

Hasil kajian tersebut juga mendapati 71% responden hanya dapat menyimpan kurang daripada RM500 setiap bulan, manakala 67% menyatakan simpanan kecemasan mereka hanya boleh bertahan selama tiga bulan atau kurang daripada tempoh itu.

Menurut RinggitPlus, walaupun Malaysia turut berdepan dengan masalah global, hasil tinjauan mendapati rakyat Malaysia mampu bertahan dalam krisis kewangan pada masa ini dengan mengambil berat dan cakna kewangan mereka.

Didapati 93% responden yang mengambil langkah proaktif untuk memperbaiki keadaan kewangan mereka tahun ini — antara tiga tindakan adalah mengurangkan aktiviti-aktiviti masa lapang yang melibatkan penggunaan duit, kurang makan di luar dan rajin menyemak perbelanjaan peribadi.

Dalam pada itu, sebagai sebahagian daripada inisiatif RMFLS 2023, RinggitPlus bekerjasama dengan rakan kongsi GXBank, CTOS dan Capital Dynamics untuk menghasilkan satu siri kandungan pendidikan sosial yang tertumpu pada kewangan peribadi pada masa akan datang.

Sumber