Sebelum ini artikel bagaimana jana keuntungan di eBay mendapat pelbagai respon. Jadi, untuk mengukuhkan lagi kefahaman, saya kongsikan perkara-perkara yang anda patut buat sebelum berbisnes di eBay atau lebih tepat sebelum buka akaun eBay.

1. Jenis Akaun

Buat permulaan pilih buka Personal Account di eBay sahaja kerana anda boleh upgrade ke Business Account jika bisnes anda kebaboom (rancak)! Jangan risau segala transaksi sebelum itu tidak akan hilang. Untuk Business Account pula, anda mesti ada bisnes berdaftar. Ia akan diterangkan dalam artikel akan datang.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

2. Nama Pengguna

Pemilihan nama pengguna (username) merupakan antara langkah penting kerana ia memberi gambaran awal kepada bakal pelanggan terhadap anda. Jadi, pilih nama yang tidak menyinggung perasaan, tidak senonoh dan tidak bersifat negatif.

Buat pengetahuan anda juga, eBay akan beri anda peluang ubah nama dengan sela 30 hari setiap kali tukar.

3. Akaun PayPal

PayPal pun ada 2 jenis akaun seperti eBay iaitu Personal Account dan Business Account. Tanpa PayPal ini anda tidak boleh terima pembayaran daripada pelanggan di eBay. Jadi, kena setup satu akaun untuk melancarkan urusan.

Jenis akaun PayPal juga boleh diubah dari masa ke masa ikut keselesaan anda kerana akaun peribadi akan mendedahkan butir diri seperti nama anda pada pelanggan.

Anda juga perlu alert bahawa anda akan dicaj 2.9% dari jumlah jualan tambah 0.30 per transaksi dengan kadar tertentu untuk jualan antarabangsa dan kadar diskaun. Itu semua ialah sebahagian daripada kos yang perlu anda tanggung.

4. Alamat

Pelanggan akan dapat lihat return address anda kerana ia akan digunakan oleh pelanggan untuk memulangkan barang kepada anda jika ada yang tak kena dengan barang tersebut. Jadi, pendedahan alamat ini menakutkan bagi anda yang mementingkan privasi, terutama alamat kediaman.

Maka, anda perlu fikir alamat yang sesuai bagi bisnes di eBay ini. Mungkin anda boleh guna perkhidmatan virtual office.

5. Penghantaran

Bahagian ini juga penting kerana jika tersilap maklumat anda akan terpaksa menanggung kos yang tinggi. Apa yang anda perlu buat ialah mendapatkan informasi tentang perkhidmatan penghantaran.

Pastikan anda tahu berat dan dimensi pakej penghantaran. Masukkan juga faktor bubble wrap bagi memelihara kondisi produk anda dalam mengharungi satu perjalanan yang panjang. Sebab bisnes eBay ini boleh melangkau sehingga ke luar negara.

Jadi, jangan sesekali memandai menganggar data yang diperlukan. Jika buat juga mungkin anda perlu tanggung kos dua kali ganda lebih mahal daripada nilai produk anda itu.

6. Jual 0.99 Sen

Harga 0.99 sen biasanya harga mula pembidaan di eBay. Anda perlu fikir segala risiko jika pilih untuk lakukan pembidaan ke atas barang jualan anda, sekurang-kurangnya tetapkan pelanggan perlu tanggung kos penghantaran.

Anda juga boleh tetapkan harga permulaan minimum pembidaan. Selain itu, anda ada pilihan untuk jual barang anda dalam mod “Buy It Now” di mana boleh tetapkan harga jual atau mod “Make An Offer” di mana anda boleh terima tawaran harga daripada pelanggan.

7. Polisi eBay

Memang benar jika anda tidak faham polisi eBay, anda ada kemungkinan alami kerugian. Jadi, anda perlu tahu berkenaannya terutama tentang yuran eBay sebelum anda menyenaraikan barang-barang anda di eBay.

Anda perlu tahu kos yang akan anda tanggung seperti yuran eBay, caj PayPal, kos penghantaran, kos pembungkusan, kos barang dan lain-lain. eBay juga ada caj insertion fee dan final value fee.

Complicated kan kalau tak faham semua ini. Tapi itu tak boleh jadi alasan untuk anda lepaskan peluang jana wang dalam US dollar (USD) di eBay.

Sebab itu anda perlu ada panduan bisnes eBay agar tidak melakukan kesilapan yang boleh menyebabkan anda kerugian.

Walau bagaimanapun, aspek paling penting dalam bisnes eBay ialah memberikan perkhidmatan pelanggan yang baik dan positive feedback pelanggan sebab ada rating untuk penjual di mana akan dijadikan panduan oleh bakal pelanggan sebelum berurusan dengan penjual.

Sumber