Baru-baru ini kecoh sebentar kerana kerajaan bercadang mengharamkan vape. Mengikut kajian yang telah dijalankan setakat ini, nampaknya vape lebih selamat berbanding rokok. Salah seorang menteri yang bersuara menentang pengharaman vape adalah Dato' Sri Ismail Sabri bin Yaakob, iaitu Menteri Kabinet dari Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

Akhirnya, kabinet memutuskan untuk tidak mengharamkan vape, dan ini apa yang dikatakan oleh Dato' Sri Ismail Sabri dalam Facebook beliau.

ismail-sabri
Facebook

Tentang vape, we reserve our comments. Tetapi agak sedih kerana 'aspirasi anak muda' telah diturunkan menjadi hanya memperjuangkan vape. Kami ada aspirasi lebih besar dan penting daripada itu.

Dan harapnya menteri-menteri dengar 9 aspirasi anak muda ini:

1. Internet laju lebih murah

Youtube

Internet bukannya lambang kemewahan, tetapi sudah menjadi keperluan hidup zaman kini. Zaman sekarang, Whatsapp atau apa-apa messaging app lain telah menjadi nadi komunikasi. Setakat ini, hanya U Mobile sahaja yang tawarkan data 3GB pada harga kurang daripada RM30.

Dan, kami perlukan jalur lebar 100MB seperti servis syarikat Singapura ini.

2. Menguasai bidang keusahawanan

Hmetro

Dulu-dulu, bila bercakap tentang keusahawanan, orang pasti akan terfikir buat pinjaman yang banyak, 'terpaksa' pakai kot dan kereta besar.

Zaman internet, bisnes dapat dimulakan kurang daripada RM2000. Mungkin sudah masa menteri memulakan program sokongan untuk bisnes yang bermula dengan modal rendah tetapi berpotensi besar.

Ekonomi baru sudah pasti mengubah arena bisnes yang kita kenali zaman sekarang.

3. Tidak naikkan lagi harga perkhidmatan yang menyokong bisnes

Mstar

Pada tahun 2013 sudah naik, tahun 2015 naik lagi sedikit. Ramai peniaga online terperanjat. Ya, kami sedang bercakap tentang harga Pos Malaysia yang meningkat.

Rata-rata orang muda adalah peniaga online. Ada yang baru mula berniaga.

Kalau mahu pos ke luar negara, kosnya lebih tinggi. Kami cadangkan Pos Malaysia kekal atau turunkan harga untuk lebih menyokong bisnes-bisnes tempatan seperti China Post lakukan.

China Post disubsidi dengan banyak oleh kerajaan China, dan kini, penjual China mempunyai kelas tersendiri dalam marketplace Ebay antarabangsa.

4. Menyerlah dan meluaskan bakat

Youtube

Atas faktor inilah kami perlukan internet yang laju.

Buat mereka yang ada bakat nyanyian atau lakonan, orang muda akan upload hasil kerja mereka ke Youtube dan terus dipamerkan ke seluruh dunia.

Tetapi ia masih tidak cukup. Kami teringin lihat bakat-bakat seperti Mat Luthfi atau Shazreen Fazlynda ada show mereka sendiri di media arus perdana.

Kami juga ingin lihat pengkarya seni, pelukis, pengarca, peminat sains, penggubah automotif – apa-apa sahaja bakat – mempunyai tempat yang lebih tinggi dalam masyarakat.

It's about time to reduce politic stories and bad news – dan mula letakkan cerita tentang bakat-bakat di ruang penting dalam surat khabar.

5. Alam sekitar yang sihat

Orang bercakap, tapi tiada siapa yang peduli.

Masalah jerebu, bauksit di Kuantan, pembalakan di Kelantan – adakah ini legasi yang mahu ditinggalkan oleh pemimpin-pemimpin zaman sekarang kepada orang-orang muda?

Kami hanya minta udara, air dan daratan yang sihat untuk kami tinggal dengan selesa.

6. Pendidikan lebih relevan dengan keperluan zaman sekarang

Youtube / Alt School

Dengan kos dan inflasi yang semakin meningkat, keusahawanan bukan sahaja medium untuk menjadi kaya, tetapi merupakan cara untuk survive.

Cabaran masa hadapan membuat keperluan mempelajari kemahiran hidup menjadi lebih penting.

Kemahiran seperti bagaimana hendak mencari kerja, membayar cukai, mengurus kewangan peribadi, pemahaman asas undang-undang, cara membeli kereta dan rumah, keibubapaan atau first aid, tidak diajar di sekolah.

Ramai yang terlanggar pintu dahulu, barulah tahu cara yang betul, kerana perkara-perkara ini tidak diajar di sekolah.

Apa yang penting, pendidikan sepatutnya dapat membentuk seorang manusia menjadi insan, dan bukan sekadar untuk menjawab peperiksaan.

7. Rumah selesa pada harga berpatutan

HGTV

Usaha menyediakan rumah berpatutan untuk orang muda telah berlangsung dengan baik dan harus diteruskan.

8. Lebih peluang untuk memimpin

Facebook

Apabila melihat Perdana Menteri baru Kanada, dan menteri termuda di Sweden, kami tertanya, adakah Khairy Jamaluddin satu-satunya menteri muda yang dinamik di Malaysia ini?

Baru-baru ini, kita lihat hasil HRH Tunku Ismail yang muda memimpin pasukan bola sepak Johor Darul Takzim. Menang Piala AFC 2015. What can we say more?

9. Hiburan yang berisi

Badan4u

Apabila menyebut "hiburan yang berisi" mesti kita terbayangkan berita, drama, filem atau gambar yang hambar atau tidak relevan dengan masyarakat setempat. C'mon, kita lebih kreatif dari itu.

Orang muda kena cabar diri untuk hasilkan konten yang dinamik dan berdaya saing. Menteri pula kena bantu.

Kalau menteri boleh tolong dalam hal vape, takkan dalam hal kreatif tak boleh bantu?

BACA: 9 Bisnes Yang Meningkat Naik Ketika Kegawatan Ekonomi

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram