Pelbagai agensi berita di India melaporkan bahawa pendakwah Islam, Dr Zakir Naik, yang dikehendaki pihak berkuasa India, mungkin ditahan di Oman dan dihantar pulang ke negara itu.

Menurut laporan Berita Harian, agensi perisikan India telah berkongsi bahawa pihak berkuasa Oman telah menerima arahan untuk menahan Zakir, yang tinggal di Malaysia, ketika dia melawat Oman pada 23 Mac untuk menyampaikan syarahan agama.

Baca Juga:

Kedutaan India di Oman kini bekerjasama dengan pihak berkuasa Oman untuk menangkap dan menghantar pulang Zakir mengikut undang-undang tempatan. Kedutaan India juga mungkin menghantar pasukan undang-undang untuk tindakan susulan selepas penahanan itu.

Terdapat kemungkinan besar Oman boleh menahan pendakwah kontroversi itu semasa ketibaannya dan kemudian menyerahkannya kepada pihak berkuasa India, sambil turut menguatkuasakan perintah sekatan.

Zakir dilaporkan telah menerima jemputan untuk menyampaikan 2 khutbah agama di Oman, yang pertama dijadualkan pada 23 Mac dan yang kedua pada Sabtu 25 Mac.

Namun, tidak pasti sama ada pendakwah itu akan meneruskan lawatannya kerana berita kemungkinan penahanannya telah pun diterbitkan dalam talian.

Dia sebelum ini mengelak daripada pihak berkuasa India sejak namanya pertama kali muncul dalam kes berkaitan keganasan.

Pada 2016, pengganas yang terlibat dalam letupan Dhaka mendakwa telah dipengaruhi oleh salah satu ucapan beliau, dan pada 2019, beliau dilarang daripada berucap di Malaysia selepas membuat komen berbaur perkauman terhadap penganut Hindu dan Cina di Malaysia.

Dia didakwa disoal siasat selama berjam-jam berhubung perkara ini.

Zakir dikehendaki di India dalam kes yang melibatkan kebencian kaum, pembiayaan keganasan, pengubahan wang haram dan ucapan kebencian. Rangkaian TV Peace milik Yayasan Penyelidikan Islam (IRF) juga diisytiharkan sebagai haram di India pada 2016, dan diharamkan di Bangladesh, Kanada, Sri Lanka dan UK kerana nampaknya menjaja propaganda kebencian.