Seorang ahli parlimen PAS mencadangkan kerajaan mengklasifikasikan ahli komuniti LGBT (lesbian, gay, biseksual, transgender) sebagai orang yang mempunyai masalah kesihatan mental, lapor Free Malaysia Today.

Jamaludin Yahya (PN-Pasir Salak) membuat cadangan itu ketika mencelah perbahasan Dr Halimah Ali (PN-Kapar) di Dewan Rakyat mengenai cadangan pindaan Akta Kesihatan Mental sebagai sebahagian daripada menghapuskan jenayah bunuh diri.

Nando's
HYPE
Tidak Perlu Ikat Perut, Ini Cara Untuk Anda Jimat Wang Makan Tengahari
Baca lagi →

Baca Juga:

“Kapar (Dr Halimah), adakah anda bersetuju dengan saya? Saya ingin mencadangkan agar golongan LGBT juga dikategorikan mempunyai masalah kesihatan mental,” katanya.

Halimah, yang merupakan seorang doktor, berkata ia perlu dimasukkan sebagai sebahagian daripada perbahasannya.

Beliau kemudian meneruskan dengan menyatakan bahawa gangguan mental adalah isu penting yang memerlukan perhatian beberapa kementerian, sambil menambah bahawa mereka harus membincangkan cara terbaik untuk menangani perkara itu.

Chiew Choon Man (PH-Miri) kemudiannya memberitahu kedua-dua Ahli Parlimen PAS itu supaya lebih menghormati individu, sambil menambah bahawa isu kesihatan mental tidak boleh dipandang remeh.

“Kesihatan mental adalah isu yang harus ditangani dengan serius dan profesional.

“Adalah tidak wajar untuk mengatakan bahawa orang mempunyai masalah kesihatan (mental) tanpa didiagnosis secara perubatan,” kata ahli parlimen PKR itu.