Polis dilaporkan telah mengambil keterangan seorang ahli perniagaan yang didakwa menaikkan bendera Israel di sebuah rumah kedai di Marang, Terengganu semalam.

Sinar Harian melaporkan Ketua Polis Terengganu Datuk Mazli Mazlan berkata bahawa keterangan suspek telah direkodkan dan siasatan masih diteruskan, namun beberapa ahli keluarga menyatakan suspek mempunyai sejarah penyakit mental.

Artikel Berkaitan:

“Suspek yang berusia dalam lingkungan 30-an juga didapati mempunyai rekod jenayah lampau yang dikaitkan dengan kesalahan narkotik.

“Polis sedang menjalankan siasatan terperinci mengenai isu itu dan mengenal pasti bahagian yang sesuai yang akan digunakan untuk kes itu,” Mazli dipetik sebagai berkata dalam akhbar harian Melayu.

Pegawai tertinggi polis negeri itu memberi maklumat terkini mengenai siasatan terhadap dua gambar yang menunjukkan sebuah ruang perniagaan di Terengganu mengibarkan bendera Israel yang kemudiannya tular di media sosial semalam.

Ia dikatakan sebuah kedai mewarna automotif yang terletak di Padang Lebam di Bukit Payong, Marang.

Foto itu menimbulkan keresahan di kalangan sebilangan rakyat Malaysia yang tidak mengiktiraf Israel sebagai sebuah negara dan dianggap sebagai perampas hak Palestin.

Sumber