Semalam tular sebuah video memaparkan ambulans terpaksa menunggu ‘giliran’ dengan memberi laluan kepada kereta VIP beserta pengiring kenderaan tersebut walaupun siren ambulans masih berbunyi.

Perkongsian tersebut mendapat perhatian ramai dan rata-rata netizen berasa terkejut kerana tidak memberikan laluan terlebih dahulu kepada ambulans yang sewajarnya diutamakan.

https://twitter.com/syzwnrose/status/1474937001224720384?s=21

Difahamkan, kejadian tersebut berlaku ketika rombongan Perdana Menteri Malaysia ke Hulu Langat untuk meninjau kerja-kerja pembersihan dilakukan pelbagai agensi untuk membantu mangsa banjir.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik Selangor (JSPT), Supt. Azman Shari’at mengesahkan video tersebut dan mengatakan penilaian awal telah dibuat sebelum memberhentikan kenderaan tersebut dalam tempoh yang singkat.

Malah, semua pegawai dan anggota JSPT sentiasa diarahkan memberi keutamaan kepada kenderaan kecemasan seperti membawa pesakit. Tambahnya, keutamaan diberikan kepada konvoi di jalan utama adalah mengelakkan risiko kemalangan  dan laluan diberikan kepada ambulans selepas konvoi selesai.

Sementara itu, kami kongsikan beberapa artikel berkaitan bencana banjir pada pautan di bawah ini. 

Ambil Kesempatan Guna Namanya, ‘Abang Viva Viral’ Nafi Kutip Dana Jalankan Misi Menyelamat

‘YB Rina Harun Bantu Cuci Kesan Najis Unggas Dan Cicak’ – JKM Tampil Perjelas Isu Tular