Penyakit periodontal biasanya disebabkan oleh bakteria plak yang berada di sepanjang garisan gusi yang akan menyebabkan selalu mengalami gusi berdarah, gusi bengkak dan sebagainya.

Sekiranya masalah itu tidak dirawat dengan segera, ia mungkin berkembang lanjut menjadi penyakit gusi tau. Oleh itu, kena tahu faktor-faktor yang menyebabkan penyakit gusi. Ayuh tengok di ni.

Artikel Berkaitan:

Kebersihan mulut tidak dijaga dengan baik

Sumber: Health Kompas

Kebersihan mulut amat penting dalam kehidupan seharian. Tak kira sibuk manapunu dalam kehidupan seharian, kebersihan mulut harus dijaga setiap hari.

Selalu merokok

Sumber: Antaranews

Bahaya merokok ini bukan hanya menyerang paru-paru, tapi ada kesan buruk pada kesihatan gigi dan mulut.

Kekurangan zat

Sumber: Liputan6

Kekurangan vitamin C boleh memudaratkan gusi. Kombinasi diet yang tinggi kandungan gula serta karbohidrat, kekurangan air dan vitamin C boleh menimbulkan masalah gusi.

Penyakit gusi boleh menyebabkan simptom-simptom ini:

Gusi kemerah-merahan

Merah adalah warna amaran bagi bahaya. Jika gusi kemerah-merahan atau keunguan dalam cermin, kemungkinan tanda gusi bermasalah.

Gusi mula membengkak

Awas! Pada peringkat awal penyakit gusi, gusi boleh membengkak apabila ia meradang. Pasti terasa peritnya.

Bila gosok gigi, dalam sinki ada darah?

Nampak darah dalam sinki apabila meludah selepas memberus atau memflos adalah satu simptom paling jelas. Kalau dah mula ada tanda-tanda tu, kena mula ambil berat tentang kesihatan gusi.

Sekarang kami yakin mesti ramai yang nak jaga kesihatan gusi kan? Gunakanlah paradontax, ubat gigi berfluorida yang menjaga gusi. Ia membantu memastikan gigi sentiasa kuat dan gusi yang sihat.

Bukan itu saja, paradontax juga telah terbukti secara klinikal boleh memperbaiki masalah gusi berdarah jika digunakan 2 kali sehari.

Untuk info lebih lanjut, terus ke laman web paradontax di https://www.parodontax.com.my/. Bantu masalah gusi berkurangan selepas ni dengan paradontax!