Berdasarkan kiraan pantas yang dilaporkan oleh Perbadanan Penyiaran British (BBC), Menteri Pertahanan Indonesia, Prabowo Subianto, bakal menjadi presiden baharu negara itu setelah menerima lebih separuh undian dalam Pilihan Raya Presiden (Pilpres 2024).

Menurut laporan, Prabowo telah meraih hampir 60 peratus undian bersama-sama calon Naib Presiden beliau, Gibran Rakabuming Raka. Kemenangan ini memberi bayangan bahawa Prabowo mungkin tidak perlu melalui pusingan kedua Pilpres 2024 yang dijadualkan pada bulan Jun ini.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Baca Juga:

Kemenangan ini disambut gembira oleh penyokong Prabowo yang berkumpul di Istora Senayan, Jakarta, malam semalam. Dalam ucapannya, Prabowo menekankan pentingnya untuk tidak bersifat sombong atau terlalu gembira, sambil menyeru untuk tetap merendah diri.

Prabowo, yang lahir pada 17 Oktober 1951 di Jakarta, telah menempuh pendidikan secara berpindah-pindah di beberapa negara.

Prabowo sering berganti-ganti sekolah bermula dari sekolah rendah di Hong Kong, Malaysia (Victoria Institution), Switzerland (Zurich International School) sehingga menamatkan pengajian di peringkat menengah atas di American School di London.

Aktiviti kemasyarakatan yang diperkenalkan oleh ayahnya telah membawanya menceburi politik, dan beliau menjadi tokoh polarisasi dengan sejarah kontroversi terutama semasa menjadi komander pasukan tentera khas di bawah pemerintahan Jeneral Suharto.

Meskipun mendapat sokongan kuat, terdapat kebimbangan dalam kalangan beberapa pihak mengenai kembalinya Indonesia kepada era pemerintahan autoritarian disebabkan sejarahnya yang kontroversial termasuk dakwaan melibatkan pelanggaran hak asasi manusia.

Namun, terdapat juga pandangan yang menyokongnya, seperti yang dinyatakan oleh seorang pengundi yang tinggal di Jerman yang menyatakan keperluan akan seorang pemimpin yang kuat untuk memimpin Indonesia.

Dalam pertandingan Pilpres 2024, Prabowo bersaing dengan bekas Gabenor Jawa Tengah, Ganjar Pranowo, dan Anies Baswedan, bekas Gabenor Jakarta, dengan keduanya jauh ketinggalan dalam kiraan pantas.

Dengan keputusan undian penuh dijangka diperoleh pada bulan depan, proses demokrasi di Indonesia menghadapi perubahan yang ketara dengan kemungkinan Prabowo Subianto bakal dipilih sebagai Presiden baru.

Sumber