Baru-baru ini kita digemparkan dengan jualan 10,000 Sambal Nyet oleh YouTuber masakan terkenal Khairulaming yang habis terjual dalam masa tidak sampai sejam, atau lebih tepat lagi dalam masa 54 minit sahaja.

Walaupun ianya habis terjual dalam masa sejam, namun proses untuk menghantar ribuan botol sambal berkenaan bukanlah satu kerja yang mudah dan ianya mengambil masa sehingga sembilan hari untuk beliau menyiapkan penghantaran sambal tersebut secara pengeposan.

Perkara berkenaan dimaklumkan sendiri oleh Khairulaming melalui satu ciapan yang dibuat di akaun Twitter miliknya pada semalam yang memaklumkan beliau telah pun selesai menguruskan penghantaran 10,000 botol sambal tersebut.

“Selepas bertungkus lumus selama sembilan hari akhirnya kesemua 10,000 botol Sambal Nyet telah dipos kepada pelanggan semalam,” kongsi beliau.

Bagaimanapun, apa yang mencuri perhatian adalah bukannya berapa lama masa yang diambil beliau, sebaliknya kenyataan kedua Khairulaming dalam ciapan berkenaan.

Tatkala orang ramai mungkin beranggapan beliau sudah pun berjaya dan selesai dengan jualan kali pertama itu, namun beliau menunjukkan sesuatu yang mungkin jarang-jarang dilakukan peniaga lain.

Mahu perbaiki kelemahan

Dalam ayat seterusnya yang turut diumatkan dalam ciapannya itu, Khairulaming memberitahu kelemahan yang telah dijumpainya sepanjang perjalanan menguruskan 10,000 botol sambal tersebut.

Anda mungkin menganggap beliau memberitahu satu atau dua kelemahan daripada penjualan batch yang pertama itu. Namun apa yang dilakukan adalah beliau menyenaraikan 6 kelemahan yang ditemuinya. Bukan satu atau dua tetapi enam kelemahan.

Menerusi untaian yang dibuatnya di Twitter itu, ia mengandungi sehingga 14 point, namun hanya enam daripadanya menceritakan kelemahan manakala selebihnya pula adalah penjelasan daripadanya untuk menyelesaikan perkara-perkara berkenaan di masa hadapan.

“Berdasarkan pengalaman minggu ini, ada beberapa kelemahan yang aku jumpa dan ini adalah post-mortem daripada batch yang pertama.

“Jadi daripada semua pengalaman ini, saya telah menemui satu sistem untuk memudahkan proses stok semula dan pergerakan parcel.

“Bermula Isnin sambal akan distok setiap hari kecuali Sabtu pada pukul 10 pagi dengan kuantiti sebanyak 800-1,000 botol sehari. Penghantaran pada hari yang sama,” jelasnya.

Melalui cara dan penyelesaian yang disediakan, beliau dalam untaian berkenaan menjelaskan pelanggan akan mendapat produk dengan lebih laju, gudangnya tidak perlu menyimpan stok yang banyak serta pelanggan mempunyai kebebasan untuk membuat pesanan bila-bila masa yang mereka mahukan.

Ini adalah kerana keutamaannya untuk menjaga kualiti produk dan pada masa sama memperbaiki pengalaman pelanggan yang membeli daripadanya.

Kaedah beliau yang melakukan post mortem selepas fenomena sambal yang habis terjual itu mula tular di media sosial sejak semalam dengan rata-rata netizen memuji apa yang dilakukannya.

Malah, menurut netizen, perkara berkenaan tidak selalu dilakukan oleh peniaga-peniaga yang lain sebelum ini dan ianya adalah sesuatu yang menarik untuk dilihat dan pada masa sama memberikan mereka lebih banyak sebab untuk menyokong Khairulaming selepas ini.

“Jarang sekali pemilik bisnes menyenaraikan kelemahan mereka. Kita perlukan lebih ramai peniaga seperti Khairulaming.

“Beginilah rupa keusahawanan dengan latar belakang pendidikan yang baik. Membuat perancangan untuk memperbaiki apa yang kurang. Semoga terus maju Khairulaming,” antara komen yang ditinggalkan netizen di hantaran berkenaan.

Baca kembali perkongsian kami mengenai pencapaian Khairulaming yang berjaya menjual 10,000 botol sambal dalam masa sejam melalui pautan di bawah.

10,000 Botol Dalam Masa Sejam, Sambal Khairulaming ‘Sold Out’ Diborong Peminat

Menyamar Jadi Ejen Sambal Nyet Dan Tipu Pelanggan, Khairulaming Luah Rasa Kecewa

Sumber